Corruptiezaak SHV eindigt in miljoenenboete

SHV heeft het strafrechtelijk onderzoek naar omkoping door enkele van zijn dochterbedrijven geschikt.

Dit meldt Het Financieele Dagblad op basis van ingewijden. Het conglomeraat, bekend van bedrijven als Nutreco en Mammoet en eigendom van de familie Fentener van Vlissingen, zou een miljoenenboete aan justitie betalen. Ook zou het Openbaar Ministerie nog kijken of het enkele voormalige bestuurders juridisch kan aanpakken.

Het gaat om verdenkingen van omkoping, in ruil voor opdrachten bij dochterbedrijven in het Midden-Oosten. Na bijna vijf jaar onderzoek is justitie er volgens de bronnen zeker van dat er bij SHV-dochter Econosto, een producent van afsluiters, vanaf 2005 jarenlang steekpenningen zijn betaald in ruil voor opdrachten. Ook twee onderdelen van hijs- en transportbedrijf Mammoet zijn in de fout gegaan.

Een speciale commissie toetst momenteel of de schikking die SHV en het OM met elkaar hebben getroffen goed in elkaar zit, aldus de krant. Als de commissie instemt met de schikking zal deze op korte termijn bekend worden gemaakt. SHV zelf en het OM wilden niet reageren tijdens het onderzoek.

(ANP MediaWatch)

Gerelateerde artikelen