CPB voorziet matige groei Nederlandse economie in 2014
Het CPB is hiermee optimistischer dan de Nederlandsche Bank dat dit jaar een economische groei van 0,2% voorziet.
Het verschil zit ‘m in de ramingen van de consumentenbestedingen. Het CPB gaat uit van een krimp van 0,25% terwijl DNB een krimp van 1,0% voorziet.Voor volgend jaar raamt het CPB minder optimistisch dan DNB. CPB verwacht in 2015 een BBP groei van 1,25% terwijl DNB rekent op 1,6%.
“De belangrijkste neerwaartse risico’s zijn deflatie in het eurogebied en een escalatie van de situatie in Oekraïne. Het herstel in de VS is echter krachtig en ook in Europa staan de meeste signalen op groen.” Schrijft het planbureau in zijn toelichting bij de ramingen.
Net als DNB heeft het CPB zijn verwachting voor de inflatie verder verlaagd naar 1,25% dit jaar.
De ECB heeft verschillende maatregelen afgekondigd om de lage inflatie te bestrijden. Eerder deze maand verlaagde de ECB de rente verder met daarbij de belofte dat de rente de komende tijd laag zal blijven. Bovendien kondigde centrale bankpresident Draghi verruimde liquiditeiten voor banken aan in de hoop dat deze op hun beurt meer kredieten zullen verlenen aan het bedrijfsleven. Dit ruime monetaire beleid heeft uiteraard een drukkend effect op de koers van de euro.
Logisch dus dat het CPB de raming van de uitvoeren dit jaar naar boven heeft bijgesteld naar 3,0%.
Overheidsfinanciën en werkloosheid nog niet boven janDe overheidsfinanciën en de werkloosheid blijven beiden op een zorgelijk peil hangen. Het CPB gaat voor dit jaar uit van een overheidstekort van 2,9%, hier zijn met name tegenvallende aardgasbaten zijn hier debet aan. Bovendien wordt verwacht dat de werkloosheid pas volgend jaar zal afnemen omdat bedrijven eerst hun aanwezige productiecapaciteit zullen benutten voordat ze extra personeel aannemen.