CPB-economen: buffers Nederlandse banken kunnen omlaag

De kapitaaleisen voor de banken in Europa zijn gemiddeld genomen nog altijd te laag, maar dat geldt niet voor Nederlandse instellingen. Die houden hogere buffers aan dan optimaal zou zijn. Dat melden vier economen van het Centraal Planbureau in economenblad ESB.

De economen komen tot een ideale buffer voor de eurozone van vijftien tot dertig procent. Dat is hoger dan de huidige minimale kapitaaleis van Bazel III. Dit betekent dat de buffers nog verder omhoog moeten, ondanks de grote verbeteringen in de kapitaalposities van banken sinds de crisis van 2007/08.

Wel verschilt de optimale bankkapitaalratio sterk tussen de lidstaten, schrijven de economen: "De optimale ratio in een land is omgekeerd gerelateerd aan de stabiliteit van de nationale economie: banken in landen met een relatief lage bbp-volatiliteit kunnen toe met minder hoge buffers."

Nederland behoort samen met België, Frankrijk, Oostenrijk en ook Italië tot de landen waarin het voordelig zou zijn als de banken lagere buffers zouden hebben dan ze nu aanhouden (6 tot 10 procent). In onder meer Griekenland, Cyprus, Slowakije en Duitsland zouden de banken juist veel meer kapitaal moeten aanhouden, in Griekenland zelfs meer dan 25 procent.