“Dat 70 procent verandertrajecten mislukt is mythe”

Verandering is moeilijk. Die bewering komt vaak voorbij in discussies over organisatieverandering. Maar door dit maar te blijven herhalen, verkleinen we onnodig de kans op succes, zegt organisatiepsycholoog Nick Tasler.

Natuurlijk is het doorvoeren van  organisatieveranderingen een lastig proces, beaamt Tasler in een artikel op HBR.org. Maar het probleem is we geneigd zijn 'lastig' gelijk te stellen aan 'mislukking'. Hierdoor belemmeren we juist initiatieven die voor verandering moeten zorgen. En dat, terwijl de kans op succes veel hoger is dan we denken.

Uit recent psychologisch onderzoek blijkt dat mensen de kans op mislukkig groter inschatten dan de kans op succes. Dit kleurt de manier waarop we de wereld zien: meevallers zijn gelukjes en tegenvallers zijn bewijs hoe lastig verandertrajecten zijn. Dit vooroordeel blijkt terug te komen in allerlei situaties gericht op verandering.

Binnen organisatieveranderingen kan deze houding een self-fulfilling-prophecy worden. Kleine problemen kunnen al gezien worden als teken dat het project niet zal slagen, ook al zijn er ook positieve signalen. Het gevolg is dat medewerkers het geloof in de transitie verliezen.

Mythe

Vaak gehoord is de stelling dat zo’n 70 procent van de verandertrajecten binnen organisaties mislukt. Maar er is helemaal geen bewijs voor deze stelling, laat Tasler zien. Sterker nog, er is niet eens bewijs dat de helft van de transformaties binnen organisaties mislukt. Het 70-procent-verhaal is een mythe, die een eigen leven is gaan leiden. Uit onderzoek van McKinsey blijkt juist dat ongeveer 60 procent van de initiatieven redelijk tot zeer succesvol was. Kortom, er is helemaal geen reden om pessimistisch te zijn.

Volgens Tasler moeten executives zich er bewust van zijn dat medewerkers niet blanco staan binnen veranderingstrajecten. Natuurlijk is verandering lastig. Maar dit sluit niet uit dat de meeste mensen die zich committeren aan een initiatief voor verandering, uiteindelijk zullen slagen, schrijft Tasler. De oplossing is simpel: door teamleden eraan te herinneren dat ook met kleine inspanningen al vooruitgang geboekt kan worden. Uit onderzoek blijkt dat mensen dan veel sneller positieve dingen gaan opmerken.

[Bron: HBR.org]

 

Gerelateerde artikelen