De CFO moet een schaap met vijf poten zijn – en die allemaal kunnen gebruiken

Jonge CFO’s – en zij die dat willen worden – kunnen zich in het directieteam het beste opstellen als ‘de stem van de rede’ , zo zei Carol Calandra, CFO Global Markets bij EY Global tijdens de recente World Congress of Accountants 2014. Naarmate financials hoger stijgen in de hiërarchie, houden zij een speciale positie. Zij moeten nauw samenwerken met de CEO, maar toch hun onafhankelijkheid bewaren en bewaken.

CEO en CFO moeten elkaar voortdurend uitdagen. “Yes-men en Yes-women, daar heeft niemand uiteindelijk iets aan,” aldus Calandra.

De rol van de CFO wordt voor een groot deel bepaald door de cultuur die in zijn of haar organisatie dominant is. En door de veranderende opvattingen over hun functie, zoals die bij de (jongere generaties van) CFO’s evolueren. Het gaat daarbij steeds om het vinden van een gezonde balans tussen rentmeesterschap en business-partnership, beide uit te oefenen met echte stuurmanskunst om de organisatie op koers te houden.

De excellente CFO is veelzijdig getalenteerd. Hij is flexibel en past zich moeiteloos aan in een steeds veranderende omgeving, terwijl hij altijd scherp op de financiën blijft letten. De CFO staat zo op zichzelf al voor diversiteit, met naast financieel fingerspitzengefühl ook kennis van en ervaring in de branche en de lijn.

http://blog.aicpa.org

Meer interessante observaties over de veranderende rol van de CFO zijn te vinden via www.CGMA.org, van ‘de Chartered Global Management Accountant’.