Als CFO op weg naar een succesvolle ESG & CSRD strategie
Niet alleen de Nederlandse wetgever zorgt voor voldoende nieuwe uitdagingen voor het bedrijfsleven, met ondermeer het nieuwe pensioenstelsel – ook de Europese Commissie zorgt voor genoeg reuring. Bijvoorbeeld met haar Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze Directive omvat een (verplicht) rapportagekader met een achterliggende 'EU Taxonomie' van milieudoelstellingen aan de hand van drie criteria om het ESG-beleid van bedrijven beter te kunnen vergelijken, beoordelen en, als het tegen zit, veroordelen.
De CSRD wordt nader uitgewerkt in de 'European Sustainibility Reporting Standards' (ESRS). De CSRD zal naar verwachting eind juni klaar zijn en zal concrete handvatten bevatten voor de duurzaamheidverslaggeving die verplicht wordt voor bedrijven.
Grotere, beursgenoteerde ondernemingen moeten vanaf verslaggevingjaar 2024 reeds voldoen aan deze directive en overige grote bedrijven vanaf 2025. Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026 met een opt-out mogelijkheid van 2 jaar. Dus ook hier geldt dat wachten geen optie is.
- CSRD naar verwachting klaar eind juli
- Grote AEX-bedrijven moeten vanaf 2024 voldoen aan CSRD
- Beursgenoteerde mkb-bedrijven in 2026, maar hebben op-out van twee jaar
'Where are you today'
Manuel Sosa Skrainka, ESG-expert van Hill+Knowlton Strategies, leidde deze masterclass en nam het publiek mee in alle uitdagingen waarvoor deze nieuwe richtlijnen zorgen. Aan de hand van een integrale ESG-benadering in vijf stappen; van de huidige situatie tot de volledige implementatie van niet enkel deze richtlijn, maar juist een compleet geïntegreerd ESG-beleid voor jouw bedrijf.
De ESRS heeft het ESG-beleid reeds concreet onderverdeeld in een analyse van vijf onderdelen voor wat betreft de 'Environment', vier onderdelen voor wat betreft het 'Social' gedeelte en een onderdeel voor wat betreft de 'Governance'. Dit bevat al met al 84 'disclosure requirements' met meer dan 1100 data punten, om maar aan te geven dat een paragraaf over 'een bomenproject' niet meer voldoende is.
'Double Materiality is key'
Om het ESG-verhaal beter te integreren in de complete verantwoordingsketen spreekt Skrainka van een 'Double Materiality'. Het gaat niet enkel om de financiële impact die de wereld op een bedrijf heeft, maar ook juist van de impact die het bedrijf op de wereld heeft. In dit kader spreekt Skrainka van een synergie van de 'Inside Context' met de 'External Context' tot een 'Future State' van het bedrijf met een compleet geïntegreerde ESG-strategie voor alle stakeholders.
Lees voor meer achtergrond over ESG en verhalen uit de praktijk, de CFO.nl longread over Duurzaamheidsrapportages en 'de alfabetsoep' en een recent artikel over de EU Taxonomie in het CFO Magazine #1 van dit jaar!