De dollar wacht onrustige tijden nu het rommelt rond Fed-voorzitter Powell

Of Fed-voorzitter Jerome Powell zijn termijn zal afmaken, is nog maar de vraag. Trump is kritisch over Powell, die de rente niet op commando wil verlagen. De nieuwe koers van de Fed na Powell zal spannend worden voor de dollar, schrijft valutaspecialist en FM-columnist Joost Derks.
Voor veel Nederlanders is de zomervakantie een tijd van ontspanning en vrijheid. Voor Fed-voorzitter Jerome Powell is het echter een nare periode. Hij komt steeds meer onder druk te staan, zowel politiek als financieel. Terwijl zijn termijn in mei 2026 afloopt, groeit de kritiek. Vooral vanuit kamp-Trump wordt er openlijk getwijfeld aan zijn geschiktheid. De Amerikaanse oud-president heeft hem zelfs al het verwijt gemaakt “meneertje te laat” te zijn, omdat Powell weigert de rente te verlagen – iets waar Trump juist op hoopt om zijn economische agenda kracht bij te zetten.
Powell bijt echter van zich af. Volgens hem is het juist Trumps eigen handelspolitiek die onzekerheid zaait en renteverlagingen bemoeilijkt. Toch worden de aanvallen steeds persoonlijker. Zo werd een flinke kostenoverschrijding bij de renovatie van het Fed-hoofdkantoor (2,5 miljard dollar – een derde boven het oorspronkelijke budget) aangegrepen als bewijs dat de centrale bank “de weg kwijt is”. Ironisch genoeg valt dat nog mee als je het vergelijkt met het Binnenhof, waar de verbouwing inmiddels ruim vier keer zo duur is geworden als oorspronkelijk was begroot.
Lees ook op CFO.nl: Coface Risk Review – juni 2025: de grote sprong achteruit
Wie komt er na Powell?
Of Powell het einde van zijn termijn haalt, is nog de vraag. Officieel loopt zijn mandaat pas over tien maanden af. Financiële markten kijken zelden zo ver vooruit, maar het is toch interessant om alvast over mogelijke opvolgers te speculeren. De namen van Kevin Hassett en Kevin Warsh duiken geregeld op. Warsh, voormalig lid van het Fed-bestuur, zou een veilige keuze zijn: ervaren en behoudend, al is hij mogelijk te voorzichtig voor Trumps smaak. Die verlangt immers stevige renteverlagingen.
Hassett zou daar minder moeite mee hebben, maar heeft zich in het verleden uitgesproken vóór een onafhankelijke centrale bank – iets waar Trump minder waarde aan lijkt te hechten. Dan is er nog minister van Financiën Scott Bessent, een Trump-getrouwe zonder centrale bankervaring, maar met een uitgesproken voorkeur voor deregulering. Juist door die nauwe band met Trump zou zijn benoeming de onafhankelijkheid van de Fed ernstig ondermijnen – en dat kan serieuze gevolgen hebben.
De les uit Turkije
Het ontslag van een centrale bankier is geen theoretisch scenario. In Turkije werd Naci Agbal vier jaar geleden onverwacht opzijgeschoven. Zijn opvolger verlaagde de rente drastisch – met als gevolg dat de lira binnen twee jaar 60 procent van zijn waarde verloor. Wat er de komende maanden ook gebeurt, duidelijk is dat de onafhankelijkheid van de Fed toch een beetje onder druk staat.
En dat maakt beleggers zenuwachtig. Of Powell zijn termijn afmaakt of niet, de kans is groot dat de Amerikaanse centrale bank na zijn vertrek een wat andere koers gaat varen. Voor de dollar – en de wereldeconomie – belooft het een spannende periode te worden.