De eerste 100 dagen van… Danny Benima (CFO bij Movares): “Het moet slimmer, digitaler en duurzamer.”

We kennen je als CFO van Stedin. Hoe is je transfer naar Movares eigenlijk tot stand gekomen? Zocht je naar een nieuwe uitdaging?
“Het korte antwoord? Ja.”
En het lange antwoord?
“Ik ben zes jaar CFO geweest bij Stedin en heb daar mooie resultaten bereikt. Na de afsplitsing van Eneco heb ik met mijn team een zelfstandig bedrijf neerzet met o.a. eigen rapportages, eigen internal controls, eigen financiering. Daarna zijn we heel hard bezig geweest om Stedin financieel gezond te maken: onderdelen verkocht, focus op de kerntaak. De aandeelhoudersbasis is enorm verbreed, onder andere met de Nederlandse Staat. Uiteindelijk hebben we 1,8 miljard euro aan eigen vermogen opgehaald om te kunnen blijven investeren in de energietransitie. Na mijn laatste grote project – Stedin als duurzame frontrunner neerzetten, met een ESG-strategie van 150 miljoen – was ik op een bepaald moment toe aan nieuwe horizon. En dan kom je natuurlijk in gesprek met de headhunters.”
Wist je waar je naar op zoek was?
“Ja, ik kijk altijd naar drie dingen. Eén: kan ik zelf leren? Twee: kan ik waarde toevoegen? En drie: pas ik in de cultuur? Bij Movares stonden die drie lichten op groen. Het is een organisatie in transitie met de ambitie om een leidende positie te nemen in de Nederlandse engineeringsector. Dat willen we bereiken met autonome groei, maar ook door acquisities.”
Genoeg te doen als CFO dus…
“Zeker! En ook voor mijn team. Er ligt een belangrijke taak voor Finance aan de voorkant in die acquisities: due diligence-onderzoek. Je moet goed snappen wat je koopt. Maar we moeten ook proeven of een aankoop strategisch en financieel rationeel is. Daarna ligt de uitdaging aan de achterkant. Hoe integreer je alle nieuwe onderdelen op een manier die maximale waarde toevoeg?”
Buy en build levert vaak niet op wat het belooft, hoor je steeds vaker…
“Een integratie gaat niet vanzelf nee. Je hebt te maken met grote uitdagingen, maar ook met heel operationele dagdagelijkse zaken. Een ander bedrijf rapporteert anders, gebruikt andere systemen. Hoe zorg je als CFO dat de cashsturing goed blijft gaan? Wanneer je een palletje verkeerd hebt staan bij een nieuwe huisbank kan een hele rekening opeens op slot worden gezet. Dat is vaak makkelijk recht te zetten, maar het zijn wel continu zaken die aandacht vragen.”
Wat ga je meenemen aan ervaring uit je eerdere CFO-rollen?
“Goede vraag. Kijk, ik zit al vanaf mijn 28ste in financiële eindrollen, dus inmiddels heb ik veel Finance uitdagingen in verschillende vormen voorbij zien komen. Stedin was een publieke organisatie, maar ik heb ook gewerkt bij beursgenoteerde bedrijven als Arcadis en Stork. Vanuit mijn brede ervaring, zowel in urenbusinesses, productiebedrijven en kapitaalintensieve organisaties, kan ik – denk ik – twee dingen meebrengen: rust en richting.”
Rust en richting, zijn dat onderschatte zaken?
“Ik weet niet of ze onderschat worden, maar ik denk wel dat het belangrijke zaken zijn die je als CFO moet inbrengen in een Raad van Bestuur. Organisaties hebben rust nodig, helemaal als ze in transitie zijn. Dan is het totaalplaatje echt belangrijk. Waar staan we nu? Welke stappen gaan we zetten? Wanneer is dat klaar? Wie doet dat dan? Wat wordt de rol van de Finance-organisatie? Dat moet je duidelijk neerzetten. Alleen met een rust die vertrouwen uitstraalt, kun je richting geven aan de organisatie.”
Kun je een concreet voorbeeld geven van een van jullie uitdagingen?.
“Eén van de uitdagingen van nu is dat Movares vanaf 1 januari niet langer georganiseerd is in een legal entity-structuur, maar in een markt unit-structuur. Het goede nieuws is dat er al voor mijn komst in januari, natuurlijk al veel is gefixt aan de achterkant. Maar je gaat het pas echt merken als je rapportages gaat draaien en je systemen gaat testen: hoe ziet de markt unit-rapportage eruit? En welke onderdelen willen we daar dan in hebben? Alleen P&L, of ook operationele KPI’s? Sturing op formatie? Op de billability? Op het werkkapitaal, op de order intake en sales funnel? Duizend-en-één vraagstukken waar in het voortraject nog niet aan is gedacht, komen dan opeens naar boven.”
Lees ook op CFO.nl: CFO’s uit de energiesector: “Alleen wanneer je als CFO begrijpt voor welke uitdagingen we staan in de energietransitie, kun je meesturen op budgetten.”
Is dat het antwoord op de vraag: wat heeft je het meest verrast in de eerste 100 dagen?
“Nee haha. Het klinkt een beetje flauw, maar ik ben eigenlijk niet zo verrast geweest. Ik heb mijn eigen due diligence goed gedaan. Vanuit Stedin heb ik ook wel heel bewust gekozen voor een bedrijf dat duurzaamheid en maatschappelijke toegevoegde waarde in de kern van de strategie heeft. In positieve zin ben ik misschien wel verrast door de diepe passie die ik om mij heen zie om onze duurzame oplossingen aan onze klanten te leveren. Je hoort het in de gesprekken, ik zie het in de producten die we opleveren aan de klanten.”
Als ik je over een jaar spreek, wat wil je dan hebben bereikt dit jaar?
“Als ik dat heel kort zou moeten samenvatten: het moet slimmer, digitaler en duurzamer. En Finance moet op al deze domeinen een grote bijdrage leveren. Dus niet alleen sturen op interne efficiëntie, maar juist op de externe toegevoegde klantwaarde. We moeten daarvoor de vertaalslag maken van de maatschappelijke opgave naar meetbare KPI´s. hoe maken we aantoonbaar dat we echt die duurzame oplossingen bieden die maatschappelijke waarde leveren? Daarmee bieden we immers ook de rechtvaardiging voor onze tarieven.”
Een pittige doelstelling…
“Klopt, maar de maatschappelijke opgaven zijn ook immens: de woningbouw, de stikstofcrisis, de geopolitieke onrust, de militaire capaciteit die opgebouwd moet worden en die een infrastructuur nodig heeft. Al die opgaven in combinatie met elkaar, los je niet meer op de traditionele manier zoals we dat deden. Als TenneT aan ons vraagt: ‘Beste Movares, willen jullie een tracé-studie doen?’ – dat is een studie hoe de kabels door het land gaan – dan vragen zij eigenlijk niet alleen een tracé-studie. Het gaat ook om het bredere vraagstuk van de netcongestie in Nederland. En daar is een tracé-studie een onderdeel van.”
Wat betekent dat voor jou als CFO?
“Dat wij als bedrijf en als sector ook steeds meer moeten gaan nadenken over de vraag achter de vraag. Kunnen we die tracé-studie ook zo doen dat het financieel en maatschappelijk duurzaam is? Hebben we rekening gehouden met circulariteit? Hebben we rekening gehouden met biodiversiteit? Die vragen zijn zo complex, het dwingt je om slimmer te werken en dat betekent ook: nadenken over hele praktische vragen als: hoe richt je je ERP-systeem zo in dat je op een andere manier gaat sturen dan traditionele bedrijven in de ingenieurswereld?”
Als CFO sta je continu voor uitdagingen: economische onzekerheid, nieuwe regelgeving en disruptieve technologieën. Tijdens CFO Day 2025: From Obstacle to Opportunity ontdek je hoe juist deze obstakels innovatie, efficiëntie en transformatie kunnen stimuleren. Laat je inspireren door visionaire keynotes, praktijkcases en interactieve sessies. Beleef CFO Day 2025 samen met 500 financiële leiders op 28 mei in Grand Hotel Huis ter Duin.