De eerste 100 dagen van Maarten Versloot (CFO van Mojo): ”Elke deal is een risico in deze sector.”

Hoe ben je bij Mojo terechtgekomen als CFO?
“Ik heb hiervoor zeven jaar gewerkt bij de JVH Gaming & Entertainment. Toen ik daar binnenkwam, deden we direct een overname en in de jaren daarna heb ik daar mooie stappen kunnen maken. De laatste twee jaar was ik er CFO. Ik heb er een boeiende tijd gehad, veel geleerd over financiering. Na de legalisering van online kanspelen viel er veel te bouwen, maar na zeven jaar kende ik de sector wel. Het begon te kriebelen. Ik heb hiervoor bij KPMG gewerkt, onder andere in transactions services – due diligence – elke drie weken een nieuwe sector. Toen kwam deze rol langs, gewoon via een headhunter op LinkedIn.”
En toen dacht je….?
“Dit is leuk! Al ben ik zelf niet echt een festival en concertganger. Maar het mooie aan werken voor Mojo is: het is positief, vrolijk, mensen kijken echt uit naar wat we leveren. Ook in het financiële aspect van de job was er een goede match, onder andere vanwege mijn ervaring bij KPMG. En toch was het ook nog uitdagend. Voor veel bedrijven kan ik wel een mentaal plaatje maken van hoe ze geld verdienen: wie de ‘macht’ heeft in een bepaald proces, wie waarvoor betaalt, wie wat bepaalt. Bij deze sector had ik dat beeld eigenlijk niet zo duidelijk. Je hebt ticketgelden, je hebt zaalhuur, je hebt artiesten… maar wie doet nu wat? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Wie betaalt wat? Ik was nieuwsgierig. Inmiddels heb ik wel een aardig beeld hoor.”
Lees ook op CFO.nl: Renée Wansink (CFO van Karl Lagerfeld): “Bij alles wat we doen, denken we: wat zou Karl vinden?”
Jullie zijn onderdeel van Live Nation Entertainment. Hoe is dat?
“Mojo wordt best wel zelfstandig gehouden. Alle Live Nation-bedrijven zijn redelijk zelfstandig. Maar toch, je valt wel onder een beursgenoteerd, Amerikaans bedrijf. Dus je hebt best wel een strenge rapportagecyclus. Forecasting moet elke maand. Maar juist daar was ik ook benieuwd naar. Hoe het is om in zo’n setting te werken, en daar ervaring in op te doen.”
Lag er bepaalde opdracht?
“Niet echt. De vorige CFO ging gewoon met pensioen na twintig jaar. Dingen moesten niet per se anders, want de basis was prima orde. Maar goed, ieder nieuwe CFO brengt natuurlijk toch een frisse blik mee. Ik heb een nieuwsgierige houding, probeer mij overal in te verdiepen, verder te kijken dan alleen de cijfers en Finance. Dit deed ik ook al bij JVH. Bij Mojo woonde ik dus rondleidingen bij in de Ziggo Dome, en liep ik achter de schermen mee bij shows of festivals. Wie regelt het eten? Wat zijn de geldstromen? Gewoon om een steeds beter beeld te krijgen.”
Wat viel je op?
“Als je voor het eerst zo’n groot festival achter de schermen meemaakt. Hoe dat allemaal in elkaar past — dat is echt heel mooi. En iedereen hier wil gewoon heel graag, heel veel vertellen. Als je interesse toont, maken ze meteen tijd vrij — terwijl ik echt weet dat iedereen razend druk is.
Wat me ook verraste – maar ook weer niet helemaal, want je ziet het ook terug in de jaarcijfers van Live Nation – is dat er uiteindelijk relatief weinig overblijft van de enorme bedragen die rondgaan in de sector. Er wordt veel geklaagd over stijgende prijzen, maar als je de marges vergelijkt met die van andere soorten bedrijven, zijn die best bescheiden. Het risico zit vaak bij ons als promotor. De artiest heeft een redelijk zeker inkomen, en als het goed gaat, dan delen wij een stukje mee. Maar als het slecht gaat, dan pakken wij de volledige klap. Sterker nog, er zijn ook gewoon shows waar we dik op toeleggen omdat de ticketverkoop niet aantrekt. Daarom is volume ook belangrijk in deze business, zodat je die klappen kunt opvangen.”
Aan welke knoppen kun je dan draaien als CFO?
“Dat is een goede vraag. Bij JVH werkten we fysieke locaties en online spelen. Dan ben je met Finance behoorlijk in control. Er kan weinig geks gebeuren. In de concert-sector wordt de omzet gemaakt door boekers die de acts regelen. Zij zijn een beetje de dealmakers, samen met de agenten. Een artiest wil in een bepaalde zaal, onder bepaalde condities. Dat gaat vaak op de ervaring, de relatie, emotie. Als CFO zit je daar niet per se aan tafel. Het is niet zo dat onze boekers voor elke deal aan Finance vragen: ‘En wat denken jullie er van?’ Wat heel goed is, want anders zouden ze waarschijnlijk geen enkele deal meer doen. Elke deal is een risico in deze sector. De risicoperceptie hier is anders dan bij een retail-achtige organisatie als JVH. Ook voor Finance.“
Lastig lijkt me dat…
“Nou ja, het gaat natuurlijk niet alleen op gevoel. Je kijkt naar hoeveel streams iemand heeft, hoe populair iemand is, hoe een vorige show is verlopen. Maar het kan best zijn dat iemand heel populair is op Spotify met een paar nummers, maar geen zaal vol krijgt, of andersom. Of dat iemand vijf jaar geleden ontzettend hip was – en nu opeens niet meer. Of juist ineens flink is gegroeid.
Gelukkig is ons aanbod gedifferentieerd. Naast solo-shows, bijvoorbeeld in de Ziggo Dome, een zusterbedrijf van ons, doen we ook festivals: Pinkpop, Lowlands, Down the Rabbit Hole, North Sea Jazz. Dat zijn weer hele andere operaties, ook financieel gezien. Bij festivals kun je net wat meer omzet pakken. Je draagt natuurlijk ook daar het risico voor het hele verhaal. Maar op overnachtingen, eten en drinken kun je een goede marge halen.”
Wat zijn ontwikkelingen in de festival-markt waar jullie op moeten acteren?
“Er zijn de afgelopen jaren heel veel festivals bijgekomen. Echt een explosie, zeker na COVID. En artiesten zijn ook veel meer gaan touren dan tien, vijftien jaar geleden. Het is nu hun belangrijkste inkomstenbron is, niet meer alleen een manier om cd’s te verkopen. Artiesten hebben dus veel meer keus. We concurreren niet alleen maar om kaartjes te verkopen, maar ook om artiesten überhaupt op ons festival te krijgen. En daardoor wordt het lastiger om een goede line-up samen te stellen. Mensen hebben ook steeds vaker de kans om hun favoriete artiest solo te zien in de Ziggo Dome, voor minder geld. Dus ja, alle festivals staan voor een uitdaging. Je kunt niet meer achterover leunen en zeggen: we boeken een paar grote namen en dan verkoopt het zichzelf wel uit.”
Lees ook op CFO.nl: Sebastiaan van Welie (CFO van Warner Music Benelux – inmiddels YoungCapital): “Als er één industrie data driven is, dan is het wel muziekstreaming.”
De wereld verandert. Onvoorspelbaar. Complex. Vol risico’s én kansen. Juist nu vraagt leiderschap méér dan alleen cijfers. Het vraagt visie. Lef. Kompas. Tijdens 𝗘𝘅𝗽𝗲𝗱𝗶𝘁𝗶𝗲 𝗖𝗙𝗢 gaat een selecte groep CFO’s het avontuur aan door een landschap vol onzekerheid. Geen standaard conferentie, een dag vol reflectie, strategische verdieping en inspiratie.