De eerste 100 dagen van… Wietse de Heer (CFO van Vereniging Eigen Huis): “Hier is geld verdienen niet het hoofddoel.”

Je was hiervoor zeven jaar CFO bij Titan, leverancier van alternatieve brandstoffen zoals LNG en LBM. Nogal een stap om dan CFO te worden bij de Vereniging Eigen Huis.
“Ja, klopt. Titan was echt een start-up-/scale-up-omgeving – ontzettend leerzaam en erg dynamisch, om niet te zeggen: een behoorlijke rollercoaster. Corona, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis… dat vereiste veel ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Als relatief jong bedrijf in een kapitaalintensieve industrie waren we kwetsbaar, dus draaide mijn werk om continuïteit bewaken, liquiditeit managen – en de snelgroeiende organisatie door verschillende crises heen loodsen. Daar kwam bij dat het politieke klimaat rondom duurzaamheid continu veranderde.”
Een pittige CFO-rol dus…
“Zeker. Wij concurreerden met grote olie- en energiemaatschappijen, die een veel sterkere financiële positie hadden. Toch werd onze rol in de markt erg gewaardeerd en wisten we maatschappelijke impact te maken. Uiteindelijk hebben we in 2023 een deel van het bedrijf verkocht aan private equity om daarmee de volgende groeifase in te gaan. Ondanks de intensiteit was het een ontzettend leuke en leerzame tijd.”
Maar toch…?
“Na bijna zeven jaar moest ik mijzelf de vraag stellen: wil ik mijzelf weer aan een volgende groeifase verbinden voor de komende jaren? Wil ik mij verder specialiseren in deze sector? Hierbij kwam ik tot de conclusie dat ik mijzelf liever wilde ontwikkelen in een bredere financiële rol – leren van nieuwe uitdagingen en stakeholders. En wat ook meespeelde was de balans thuis met een jong gezin en een vrouw die ook CFO is (Wendy Kroes, CFO bij Sola The Netherlands, red.). Toen ik het aanbod kreeg om CFO te worden bij de Vereniging Eigen Huis (VEH), in mijn woonplaats Amersfoort, heb ik besloten om dat serieus in overweging te nemen.”
Wat was je eerste gedachte?
“Eerlijk? Mijn eerste gedachte was: ‘CFO bij een vereniging? Dat is niks voor mij.’ In mijn tijd bij PwC en Titan ben ik nauwelijks in aanraking gekomen met sectoren zonder winstoogmerk. Maar ik ben toch op gesprek gegaan en ontdekte dat het veel interessanter was dan ik dacht.
Bij Titan moest ik altijd op de korte termijn anticiperen. Bij VEH kan ik juist bouwen en langetermijnbeleid maken, omdat de organisatie heel stabiel is en gericht op continuïteit. Ook het governance-model is anders door bijvoorbeeld een ledenraad en raad van toezicht. Dat maakte het een mooie kans om nieuwe dingen te leren in een bestuurlijke rol.
Het takenpakket is verder heel vergelijkbaar met wat ik bij Titan deed. Ze zochten een brede CFO voor de bedrijfsvoering, met finance & control als basis, die ook verantwoordelijk is voor IT, inkoop, juridische- en facilitaire zaken etc. Dat paste dus goed bij een generalist als mij.”
En welke uitdagingen liggen er? Hadden ze een specifieke opdracht voor je?
“Mijn opdracht is in eerste instantie om met een frisse blik naar de organisatie te kijken. Ik ben hier een van de jongere mensen, terwijl ik bij Titan al bij de oude garde hoorde. Dus ik breng een nieuwe perspectief en kijk kritisch naar processen en teams.
Een belangrijk onderdeel is het vernieuwen van de organisatie. De implementatie van een nieuw ERP-systeem staat op de planning, het automatiseren van processen en het adopteren van AI. Daarnaast kijken we naar onze duurzaamheidsstrategie en de manier waarop we meer waarde kunnen genereren met alle beschikbare date. Omdat we een maatschappelijke organisatie zijn, willen we daarin een voorbeeldrol vervullen—ook al zijn we voorlopig nog niet verplicht om hierover te rapporteren.
Een andere uitdaging is het aansturen van ons IT-team. Dat is nieuw voor mij. Bij Titan hadden ik IT wel in mijn pakket, maar dat was vooral gericht op werkplekbeheer, beveiliging en het functioneel beheer van een aantal applicaties. Bij VEH ligt dat anders: hier wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van applicaties, databeheer, beveiliging en de website. Het team is relatief groot en vormt de kern van onze vernieuwing en de mogelijkheid om nieuwe diensten aan te bieden voor onze leden.”
Lees ook op CFO.nl: Wat zijn de ontwikkelbehoeftes van Nederlandse financials en hun CFO’s?
Wat is de strategische agenda van de VEH?
“Vereniging Eigen Huis is te vergelijken met een organisatie als de ANWB. Oorspronkelijk is het een belangenorganisatie, maar inmiddels heeft het ook een commercieel tintje gekregen. Onze diensten moeten dus goed toegankelijk zijn voor onze leden en handelingsperspectief bieden voor huiseigenaren. Digitale kanalen spelen daarbij een cruciale rol. Dat maakt het inrichten van digitale processen en klantreizen een van mijn grootste uitdagingen—iets dat buiten mijn comfortzone als accountant ligt.
En dat alles binnen een context van zero tolerance op het gebied van security en privacy. We beheren de gegevens van 820.000 leden, en daar mag absoluut niets mee gebeuren. Dus het is voortdurend zoeken naar wat er binnen die strikte randvoorwaarden mogelijk is en hoe we tegelijkertijd zoveel mogelijk waarde kunnen toevoegen voor deze leden.”
Hoe groot is de schatkist die je moet bewaken als CFO?
“We hebben een omzet – of eigenlijk noemen we het ‘baten’ – van ongeveer 43 miljoen euro per jaar, waarvan 60% bestaat uit contributies en 40% uit dienstverlening. Daarnaast hebben we in de afgelopen 50 jaar een aanzienlijk vermogen opgebouwd. Dat vermogen waarborgt de kwaliteit, maakt het mogelijk om de contributie relatief laag te houden, en geeft ons de flexibiliteit om in te spelen op kansen die passen bij onze missie.”
Laat deze CFO-rol zich omschrijven als ‘passen op de winkel’? Of hebben jullie ook stevige groeiambities?
“Beiden – en dat is dus ook een van de uitdagingen: de balans daarin vinden. Het grootste verschil met mijn rol bij Titan is dat er bij een vereniging altijd een extra dimensie is waarmee je rekening houdt als CFO: de leden. Dus ja, ‘op de winkel passen’ is zeker een belangrijk onderdeel van mijn rol. Ik moet zorgen dat de continuïteit van de vereniging gewaarborgd blijft en dat onze reputatie beschermd blijft. Maar tegelijkertijd willen we relevant blijven, ook voor nieuwe generaties woningbezitters. Ons ledenbestand bestaat grotendeels uit mensen die al lange tijd lid zijn en dat blijven. Maar hoe trekken we de nieuwe generatie aan? Hoe zorgen we ervoor dat iemand na een bouwtechnische- of opleverkeuring nog steeds een reden heeft om lid te blijven? Hoe meer leden we hebben, hoe sterker onze stem in Den Haag, hoe beter we inzicht krijgen in de woonmarkt, en hoe meer waarde we kunnen creëren voor alle huiseigenaren in Nederland. Hier is geld verdienen niet het hoofddoel. We keren geen dividend uit. Sterker nog, hier is de CFO daadwerkelijk een ‘CVO’ – Chief Value Officer. Toevallig is dat ook de naam van het programma dat ik momenteel volg aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar veel aandacht is voor waarde creatie in ons vakgebied.”
Dat klinkt heel eigentijds…
“Ja. Alles wat we beslissen, elk beleid dat we maken, draait niet alleen om financiële waarde, maar vooral om maatschappelijke waarde. Dat is ook iets wat mij erg aantrok in deze rol. De woningmarkt is een erg actueel onderwerp, dat dagelijks het nieuws haalt, of het nu gaat over zonnepanelen, woningnood, verduurzamingseisen of de fiscale behandeling van woningen. Woonruimte is uiteindelijk een primaire levensbehoefte.
Ons doel is om onze leden onafhankelijk advies en handelingsperspectief te bieden – zonder politieke kleur. We leggen scenario’s voor, dragen oplossingen aan, maar zeggen bijvoorbeeld niet: ‘Je moet bij ons een thuisbatterij kopen.’ We willen dat onze leden weten wat hun opties zijn, zodat ze zelf een weloverwogen keuze kunnen maken.
Dagelijks ontvangt ons informatie & adviescentrum meer dan 1.000 telefoontjes met diverse woonvragen. Ieder lid kan bellen met vragen over bouwkundige- en duurzaamheidsvraagstukken, juridische zaken, geldzaken, noem maar op. Ook richten we ons steeds meer op verenigingen van eigenaren (VvE’s). Door de krappe woningmarkt gaan mensen steeds meer mensen in appartementen wonen. Dat leidt tot een groeiende vraag naar professioneel VvE beheer en allerhande diensten die daarbij komen kijken, zowel op financieel als organisatorisch vlak.”
Heb je in de afgelopen periode een grote verrassing meegemaakt?
“De grootste verrassing lag voor mij vooral op menselijk en maatschappelijk vlak. Eerlijk gezegd had ik verwacht in een wat stoffige organisatie terecht te komen – en dat dacht mijn omgeving ook. Maar wat me echt verraste, is hoe gedreven de mensen hier zijn. We mogen helemaal geen individuele prestatiebonussen uitkeren, dus niemand verdient hier meer als we veel diensten verkopen of financieel succes behalen. Toch zie veel intrinsieke gedrevenheid bij mijn collega’s, die telkens het maximale willen leveren en continu nieuwe diensten voor onze leden willen ontwikkelen. De maatschappelijke drijfveer is enorm sterk. Ook is het een veel professionelere organisatie dan ik had verwacht. Dat is maar goed ook, want wonen is een zeer actueel thema. Iedereen die een huis heeft of met wonen te maken krijgt, ervaart momenteel uitdagingen en onduidelijkheid—en daar kunnen wij een rol in spelen. Dat maakt het werk heel interessant en dankbaar om te doen.”
Als CFO sta je continu voor uitdagingen: economische onzekerheid, nieuwe regelgeving en disruptieve technologieën. Tijdens CFO Day 2025: From Obstacle to Opportunity ontdek je hoe juist deze obstakels innovatie, efficiëntie en transformatie kunnen stimuleren. Laat je inspireren door visionaire keynotes, praktijkcases en interactieve sessies. Beleef CFO Day 2025 samen met 500 financiële leiders op 28 mei in Grand Hotel Huis ter Duin.