De evolutie van software voor financiële consolidatie

Wie is Hervé Capo, de architect achter Consolidate 3.0?

Drieëndertig jaar geleden speelde Hervé Capo een pioniersrol bij de ontwikkeling van een geheel nieuwe categorie software – namelijk voor financiële consolidatie. Maak kennis met Hervé Capo, de architect achter Consolidate 3.0.

Hervé Capo is meer dan de architect achter de financiële consolidatiesoftware die we vandaag de dag kennen, of de VP Product bij Fluence. Met meer dan 35 jaar ervaring heeft hij gewerkt voor duizenden klanten wereldwijd. Daarnaast heeft Hervé een zwarte band in judo, wat een interessante parallel vertoont met zijn werk in consolidatiesoftware.

Het behalen van een zwarte band in judo vereist voortdurende verbetering van technieken volgens het Dan-ranglijstsysteem, met Shodan, Nidan, Sandan, enzovoort. Deze zoektocht naar meesterschap weerspiegelt Hervé's opmerkelijke carrière. "Het behalen van een zwarte band betekent dat je het goed hebt gedaan," legt Hervé uit. "Maar voordat je daar bent, zijn er witte en gele banden, enzovoort. Er is altijd ruimte voor verbetering, en je boekt vooruitgang door input."

De CFO als Sensei

In de wereld van judo komt die input van je instructeur, de sensei. In de wereld van financiële consolidatie heeft Hervé vooral succes behaald door te luisteren naar een ander soort senseis: CFO's, controllers en accountants zoals jij. Dit luisteren draagt (elke dag weer) bij aan het werk van Hervé en zijn team aan Financial Consolidation 3.0. We willen je graag voorstellen aan Hervé, omdat zijn verhaal elke financiële leider kan helpen om:

  • Een dieper inzicht te krijgen in de evolutie en innovatie van consolidatiesoftware.
  • Het belang van Consolidation 3.0 te begrijpen, ook met het oog op het beëindigen van de ondersteuning voor bepaalde SAP BPC-applicaties.
  • Te ontdekken hoe moderne financiële en boekhoudkundige processen en scenarioplanning een beter beeld van de toekomst geven.

Back to the eighties

Voordat we in detail ingaan op wat een Consolidate 3.0-oplossing inhoudt, werpen we een blik op de reis van Hervé die hem bracht waar hij nu is. Het verhaal begon in de vroege jaren tachtig met een Frans bedrijf genaamd Concerto, dat destijds het enige lokale financiële consolidatieproduct aanbood. Vervolgens was Hervé betrokken bij de ontwikkeling van een consolidatie-engine genaamd Controller voor Frango, dat uiteindelijk werd overgenomen door Cognos en later IBM Controller werd toen IBM Cognos de overname voltooide.

Dit markeerde het begin van een opmerkelijk patroon in de carrière van Hervé. Hij ontwikkelde een consolidatie-engine voor OutlookSoft, die later werd overgenomen door SAP. Daarna werd hij benoemd tot productmanager voor consolidatie bij Clarity Systems, dat ook (ja, opnieuw!) werd overgenomen door IBM.

Hervé werd altijd gewaardeerd om zijn vermogen om complexe consolidatieoplossingen te ontwikkelen, vooral in een tijd waarin consolidatiesoftware nog in de kinderschoenen stond. Hij kan anekdotes delen over consolidatie-engines die bijna vanaf nul moesten worden opgebouwd voor elke nieuwe klant. Het is een understatement om te zeggen dat de financiële wereld in die tijd sterk afhankelijk was van IT.

Ongeacht zijn werkplek werd Hervé altijd gedreven door een duidelijke visie. Hij wilde consolidatiesoftware creëren die volledig beheerd kon worden door financiële professionals zelf. "Ik ken het consolidatieproces van binnen en van buiten omdat ik een gecertificeerde registeraccountant ben," vertelt hij. "Ik zou in staat moeten zijn om alle benodigde taken uit te voeren zonder enige hulp van IT-specialisten of consultants. Of het nu gaat om valutawisselingen, intercompany-matching, complexe eigendomsstructuren of simpelweg om inzicht te krijgen in hoe het bedrijf jaar na jaar presteert."

Lessen van een pionier

Volgens Hervé zijn de behoeften op het gebied van consolidatie door de jaren heen grotendeels consistent gebleven, afgezien van veranderingen in regelgeving. De ware bron van verandering lag echter in de onderliggende technologie. Dit omvat zowel de netwerken waarop consolidatiesoftware draait als de computers die financiële professionals gebruiken. "Als je kijkt naar de technologie van 30 jaar geleden en die van vandaag, is er bijna geen vergelijking mogelijk," merkt hij op. "Er was geen sprake van de cloud. Nu hebben we de cloud, die consolidatie niet alleen eenvoudiger en sneller maakt, maar ook de mogelijkheid biedt om te consolideren op de schaal die je wenst."

Het werken aan de frontlinies van de consolidatiesoftwaremarkt, zoals Hervé heeft gedaan, biedt overduidelijke voordelen. Tenslotte weet hij als geen ander precies wat er nodig is om:

  • Het volledige potentieel van nieuwe technologieën te benutten om een oplossing te creëren die echt 'cloud-first' is.
  • De functies te identificeren die klanten direct 'out-of-the-box' willen hebben.
  • Finance opnieuw de volledige controle te geven over het gehele consolidatie- en afsluitproces.

Deze elementen vormen de essentie van Consolidate 3.0. Hervé legt uit: "Fluence is eigenlijk een evolutie, versie 10, 11 of zelfs 12 van mijn eerste consolidatiesoftware-engine, maar nu aangedreven door de nieuwste technologie."

Leven na SAP BPC

Dankzij zijn lange staat van dienst begrijpt Hervé ook de zorgen die ontstaan wanneer productroadmaps onverwachte wendingen nemen. Dit wordt bijzonder relevant met het naderende einde van de ondersteuning voor oudere versies van SAP Business Planning and Consolidation (SAP BPC). Hervé, de architect achter wat SAP BPC is geworden, wil niet dat organisaties in de steek worden gelaten. Hij adviseert: "Als organisaties binnen het Microsoft-ecosysteem willen blijven opereren, hebben ze weinig keus: ze zullen moeten overstappen van SAP BPC." Hij vervolgt, "Mijn aanbeveling zou zijn: als je tevreden was met BPC, bekijk dan Fluence. Wij beschikken over migratietools om je te helpen. Je kunt in Fluence reproduceren wat je eerder in BPC had – en we begrijpen dit proces als geen ander."

Het uitvoeren van zo'n migratie betekent niet alleen dat je afscheid neemt van een product dat aan het einde van zijn levenscyclus is, maar biedt ook de kans om je organisatie voor te bereiden op een veelbelovende toekomst. Het langetermijnvoordeel van het implementeren van een Consolidate 3.0-oplossing is dat je beter wordt in het omgaan met voortdurende veranderingen. Hervé concludeert: "Je moet in staat zijn om consolidaties van één of twee jaar geleden te vergelijken. Je moet in staat zijn om de consolidatie opnieuw uit te voeren indien nodig. Je moet vragen kunnen beantwoorden als: 'Wat is de impact op mijn geconsolideerde financiën als ik dit bedrijf koop? Wat als de wisselkoers met 10% verandert?'" Met Fluence kunnen dit soort tijdsgevoelige simulaties eenvoudig worden uitgevoerd, terwijl dit met oudere software vooral handmatig en tijdrovend zou zijn.

Is het tijd voor evolutie?

Je begrijpt nu waarom we zoveel waarde hechten aan Hervé en het werk dat hij bij Fluence doet. Ja, het betekent dat we een geweldig product hebben, maar er is meer dan dat. We weten ook dat het DNA van ons bedrijf wordt bewaakt door iemand die echt gepassioneerd is en zich volledig inzet om te voldoen aan de behoeften van onze klanten en om de technologie die we aanbieden voortdurend te verbeteren. Hervé vat het samen: "Sommige mensen besteden hun tijd aan het oefenen van de piano. Ik besteed mijn tijd aan het creëren van betere consolidatiesoftware." Misschien zou er ook een 'zwarte band' moeten zijn voor dat laatste.

 

Gerelateerde artikelen