De lessen van de Arabische Lente op FM Dag 2017
In de jaren nul was het internet voor veel mensen in de Arabische wereld een manier om te ontsnappen uit een frustrerende politieke werkelijkheid. Net als vele anderen is Wael Ghonim in die tijd veel online. Hij is zelf niet zoveel bezig met politiek. Tot 2010, toen zijn leven voorgoed veranderde.
Op een dag zag hij op Facebook een foto van een jongen, die was doodgemarteld door de politie: Khaled Said. Hij besefte zich dat hij ook de jongen had kunnen zijn. Na het zien van de foto besloot hij in actie te komen en startte anoniem een Facebookpagina: We are all Khaled Said. Met succes. Binnen drie dagen had hij meer dan honderdduizend volgers.
Hoop
Toen een jaar later de president van Tunesië het land onvluchtte, gaf dit hem hoop op een betere toekomst. Hij riep de volgers van de Facebookpagina op de straat op te gaan om te protesteren tegen de regering, tegen corruptie en de dictatuur. Zijn oproep bereikt meer dan een miljoen mensen. De rest van het verhaal is bekend. In verschillende steden gingen Egyptenaren massaal de straat op. De protesten leidden uiteindelijk tot het aftreden van Mubarak. Ghonim raakte zelf zwaar in de problemen. Hij werd ontvoerd door de geheime politie en gevangen gezet. Zijn collega’s van de Facebookpagina onthulden zijn identiteit en internationale organisaties vroegen om zijn vrijlating. Na 11 dagen kwam hij vrij.
De omwenteling in Egypte liet de enorme kracht van social media zien. Maar in plaats van te bouwen aan een nieuw Egypte, ontstonden er na de revolutie juist enorme tegenstellingen in de samenleving. En ook hier speelde social media een grote rol in. Nu werkte het namelijk vooral polariserend, aldus Ghonim: door het verspreiden van geruchten, foutieve informatie en hatespeech. Zwaar teleurgesteld ging Ghonim offline en besloot zich twee jaar stil te houden. Twee jaar waarin hij nadacht over wat er gebeurd was en wat er nodig is om het internet te bevrijden.
Wael Ghonim vertelt zijn verhaal tijdens FM Dag 2017 op 11 oktober. Wat leerde hij over het internet en social media tijdens de revolutie en de jaren erna? En wat kunnen bedrijven hiervan leren? Kijk op de site om u aan te melden of voor meer informatie over het programma.
Bekijk hieronder een TED-talk van Ghonim: