De nieuwe witwaswaakhond in Europa is een Duitser

AMLA wordt gehuisvest bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

De nieuwe Antiwitwasautoriteit (AMLA) gaat toezien op de strijd die EU-landen voeren tegen witwassen, de financiering van terrorisme en het ontduiken van financiële sancties zoals die bijvoorbeeld Rusland zijn opgelegd. Van de bestrijding daarvan maakt niet iedere lidstaat evenveel werk. De dienst kan bijvoorbeeld nalatige banken zo nodig strafmaatregelen opleggen. De AMLA krijgt ruim vierhonderd medewerkers en moet medio 2025 aan zijn werk beginnen, meldt België, de huidige voorzitter van de EU-lidstaten.

"Fraudeurs, oligarchen en andere criminelen die niet stoppen aan de grens kunnen zich niet langer verschuilen", zegt PvdA'er Paul Tang, die namens het Europees Parlement over de AMLA onderhandelde. Verdachte transacties zijn goed voor zo'n 1,5 procent van het bruto binnenlands product van de EU (ruim 130 miljard euro), schat de Europese Commissie.

EU-landen strijden vaak fel om het binnenhalen van EU-agentschappen, die banen en geld opleveren. De AMLA is het eerste agentschap dat is toegewezen door de EU-lidstaten en het Europees Parlement samen.

 

 

Gerelateerde artikelen