De rol van inkopers in de strijd tegen de weggooicultuur
Dat concludeert Petra Neessen, promovendus aan de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit, in haar onderzoek. Zij verdedigt op vrijdag 2 oktober 2020 (online) haar proefschrift 'Closing the Loop: Intrapreneurship and Circular Purchasing'.
Van weggooicultuur naar circulaire economie
Als we zo doorgaan dan raken onze natuurlijke bronnen op termijn uitgeput. Organisaties moeten op zoek gaan naar duurzame businessmodellen. Petra Neessen neemt in haar proefschrift de circulaire economie als voorbeeld: een systeem van gesloten kringlopen, waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen, afval zoveel mogelijk terug in de keten komt en hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt.
Inkopers worden intrapreneurs
Inkopers zijn verantwoordelijk voor het selecteren van leveranciers en hebben daardoor een directe invloed op de rol van de organisatie binnen de keten en een strategische positie. Zij kunnen van onderuit een transitie richting circulariteit op gang brengen. Inkopers die nieuwe kansen herkennen, innovatief zijn en risico’s durven nemen met als doel het creëren van nieuwe producten en diensten, noemt Neessen in haar proefschrift intrapreneurs.
De inkopers van de toekomst
Als ondernemende inkopers voldoende bewegingsvrijheid krijgen, kunnen ze belangrijke stappen zetten, maar het succes van deze individuele inkoper wordt beïnvloed door de mogelijkheden die de inkoper heeft in zijn/haar functie en de omgeving waarin de inkoper functioneert. Circulair inkopen vergt dan ook een andere aanpak van organisaties, inkopers en andere stakeholders. Het promotieonderzoek van Neessen maakt onderdeel uit van het NWO researchprogramma Sustainable Business Models, dat gefinancierd wordt door NWO en kennisnetwerk Nevi.