Dit zijn de uitdagingen voor de nieuwe CFO van Uber

Drie jaar duurde de speurtocht van Uber naar een nieuwe financieel directeur. Nelson Chai begint 10 september als CFO. Zijn taak is helder: stoom het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app klaar voor een beursgang.

Die moet in de tweede helft van 2019 plaatsvinden. Chai werkte eerder in dezelfde functie bij Merrill Lynch (twee jaar) en CIT Group (vijf jaar), en bij beide onder topman John Thain, die nu bestuurder is bij Uber. Maar Chai was niet de eerste keuze van Uber. Eerder dit jaar bedankte Zane Rowe, finaniceel directeur van softwarebedrijf VMWare, voor de eer. Verstandige carrièremove van Chai? Drie stellingen:

1. Ondanks de successtory gaat Uber een onzekere toekomst tegemoet. Nieuwelingen op de markt zorgen voor felle concurrentie en in wereldsteden als New York is de tegenstand van traditionele taxibedrijven fel. Nelson Chai staat voor een grote uitdaging. Hij heeft een vriend in het bestuur met John Thain. Dat werkt in zijn voordeel. Maar loopt de beursgang uit op een fiasco, dan kan de reputatieschade desastreus uitpakken. Woensdag 10 september treedt Chai aan. Kickoff for the battle on Wall Street to take Uber public… 

2. Chai stond bij Uber niet op pole position voor de nieuwe functie. Drie jaar zocht het bedrijf naar een CFO, benaderde kandidaten, maar kon niet tot overeenstemming komen. Vijf maanden geleden zag Zane Rowe van VMWare nog af van de baan. Waaruit geconcludeerd kan worden dat Nelson Chai niet op de shortlist van Uber stond. Beetje pijnlijk wel. En ook hier geldt: gaat het mis bij Uber, dan kan dat einde loopbaan zijn voor Chai.

3. Uber moet winstgevend worden. Daarvoor heeft de nieuwe CFO amper een jaar de tijd. Een deadline die even uitdagend is, als dodelijk. Want Uber maakte in 2017 $1,1 miljard verlies. En het tweede kwartaal van dit jaar pakte met $891 miljoen desastreus uit. Die financiële vrijeval stoppen, om eindelijke zwarte cijfers te kunnen schrijven?