VNO-NCW vindt kabinet niet ambitieus genoeg

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het kabinet niet ambitieus genoeg als het gaat om de economie. Het is volgens hen cruciaal, nu de overheidsfinancien na jaren van bezuinigingen en lastenverhogingen ruimte bieden, om breed te investeren in toekomstige groei. Ook al is 2017 een verkiezingsjaar het is volgens de werkgeversorganisatie van groot belang dat hiermee nu alvast een start wordt gemaakt.

Als het aan de werkgevers ligt begint het kabinet zo snel mogelijk aan het ontwikkelen van een nieuw ondernemerselan met plannen voor nieuwe investeringen en duurzame groei. Onlangs deed VNO-NCW in samenwerking met MKB-Nederland en LTO Nederland hiertoe concrete voorstellen onder de noemer NL Next Level.  Visie en gerichte investeringen zijn volgens hen nodig om de grote transities waarvoor we staan op succesvolle wijze door te maken.

In een reactie stelt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, tevreden te zijn over de gepresenteerde begroting die voor zijn leden  een aantal duidelijke plus- maar ook minpunten bevat. Zo juicht VNO-NCW het toe dat de vennootschapsbelasting wordt verlaagd door de eerste schijf van 20 procent tussen 2018 en 2021 stapsgewijs te verlengen van 200.000 naar 350.000 euro. Dit is goed voor alle bedrijven en vergroot de investeringsruimte.

Positief is ook dat het kabinet dga's in Nederland heeft verlost van het probleem dat ze geen dividend meer konden uitkeren vanwege hun pensioenverplichting op de eigen balans. Deze pensioenvoorziening kan worden afgekocht tegen een korting van 34,5%. Het afgekochte bedrag kan vervolgens weer worden teruggestort in de BV, zodat dga's hierover geen box 3 heffing hoeven te betalen.
Meer moeite hebben VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland met de progressieve vermogensrendementsheffing die per 2017 ingaat. Zij vinden het onjuist dat belasting moet worden betaald op grond van rendement dat niet is gerealiseerd

Innovatie
Om innovatie in het mkb te stimuleren moet de korting op de mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) worden teruggedraaid. Ook bepleiten de werkgevers dat de toegang tot de innovatiebox niet verder mag worden beperkt dan de OESO voorschrijft.

De ondernemingsorganisaties zijn tevreden dat het kabinet voldoende budget heeft gevonden om de succesvolle innovatieregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) op het niveau van 2016 te houden.