Deskundigen schrikken van nieuwe richtlijn klimaatinstituut

Richtlijnen lopen "hoog risico op greenwashing".

’s Werelds belangrijkste beoordelaar van de klimaatdoelstellingen van bedrijven vindt het goed als ondernemingen compensatie met zogeheten carbon credits gebruiken om hun volledige CO2-uitstoot terug te dringen. Het door de Verenigde Naties gesteunde Science Based Target initiative (SBTi) maakt met die mededeling een ommezwaai en verschillende experts reageren geschokt.

Kritiek carbon credits

Eerder probeerde het toonaangevende instituut het gebruik van deze vorm van CO2-compensatie nog te beperken. Er is namelijk veel kritiek op de markt voor carbon credits. Bedrijven brengen hun CO2-uitstoot en de emissies in hun leveringsketen dan niet echt terug, maar compenseren de uitstoot door verhandelbare credits te kopen.

“Specifieke vangrails en drempels”

SBTi, dat bedrijven helpt bij het maken van plannen om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs, zegt dat de herziene richtlijnen het resultaat zijn van uitgebreid onderzoek in de afgelopen maanden. De organisatie belooft daarbij nog te werken aan “specifieke vangrails en drempels” om een correct gebruik van de credits te garanderen.

Deskundigen overrompeld

Niettemin lijken sommige deskundigen overrompeld. Doreen Stabinsky, een Amerikaanse hoogleraar milieupolitiek, zet vraagtekens bij de wetenschap die aan deze stap ten grondslag ligt. Klimaatdenktank Carbon Market Watch laat weten dat het de stap “sterk veroordeelt” en een analist bij marktvorser Veyt waarschuwt voor een “hoog risico op greenwashing” als gevolg van het besluit. Bedrijven zouden zich daardoor milieuvriendelijker kunnen voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. (ANP)

Gerelateerde artikelen