“Digitalisering Nederland op niveau, maar groei neemt af”

Nederland doet het goed op het gebied van digitalisering. Wel is er sprake van teruglopende groei.

Dat blijkt uit de Digital Evolution Index 2017 van Tufts Univserity en The Fletcher School. Nederland staat op plek 13 van die lijst, maar heeft te maken met tragere groei.

De index brengt in kaart hoe snel de digitale wereld de fysieke vervangt, op het gebied van communicatie, sociaal, media, business, politiek en entertainment. De index laat zien waar de veranderingen snel gaan en waar er juist weinig sprake is van verandering of stilstand.

Nederland bevindt zich in de zogenoemde stall-out zone: landen die op zich een hoog niveau van digitalisering kennen, maar waar de groei aan het vertragen is. Nederland verkeert wel in goed gezelschap, de gehele top-5 (Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Denemarken, Finland) zit in deze zone. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat het lastig is om duurzame groei te behalen. Deze landen zouden zichzelf opnieuw moeten uitvinden en inzetten op nieuwe digitale technologieën waarin ze leidend kunnen worden. Belangrijke belemmeringen van innovatie moeten aangepakt worden.   

De onderzoekers constateren in de index dat de digitalisering zich harder verspreidt dan ooit. Meer mensen hebben beschikking over een mobiele telefoon dan over een toilet. Het rapport wijst ook op de dominantie van digitale spelers in het bedrijfsleven: gebaseerd op beurskoers zijn de vijf meest waardevolle bedrijven ter wereld Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, en Facebook. Het Chinese Alibaba staat op plek 7. Ook zijn digitale technieken bepalend voor de manier waarop ons werk er in de toekomst uitziet. Digitale technologie zou 50 procent van de wereldeconomie in de toekomst kunnen beïnvloeden.

Bekijk hier de Digital Evolution Index 2017

Gerelateerde artikelen