Discussie: invloed aandeelhouders op topbeloningen?

Krijgen aandeelhouders straks in heel Europa meer te zeggen over de beloningen van bestuurders? Frankrijk en Groot-Brittannië maken plannen om aandeelhouders meer invloed te geven om topsalarissen te beperken. Nu ligt er ook in Brussel een plan klaar dat dit mogelijk moet maken.

De EU wil dat aandeelhouders hun stem kunnen uitbrengen over het beloningsbeleid van een bedrijf, vooraf en achteraf. De daadwerkelijke uitgekeerde beloningen van bestuurders moeten transparanter gemaakt worden en er moet een betere uitleg komen aan hoe het beloningsbeleid bijdraagt aan de langetermijnbelangen van het bedrijf. Lidstaten kunnen straks waarschijnlijk zelf bepalen of de stem van de aandeelhouders adviserend of bindend is. Maar ook bij een adviserende stem moet een bedrijf bij de volgende aandeelhoudersvergadering met een aangepast voorstel komen. Het voorstel moet nog wel door de instituties goedgekeurd worden. 

Het idee om aandeelhouders meer invloed te geven komt niet uit de lucht vallen. De Britse premier Theresa May maakte al een soortgelijke plan bekend. Dit moet, met enkele andere maatregelen helpen het vertrouwen van mensen in de vrije markt en het kapitalisme te behouden. Franse plannen gaan nog verder, hier krijgen aandeelhouders de mogelijkheid beloningsbeleid weg te stemmen. 

Ook in Nederland klinkt kritiek op topbeloningen. En de loonkloof tussen top en werknemers groeit, blijkt uit onderzoek van het CBS. De donderdag gepresenteerde Herziene Corporate Governance Code heeft als nieuwe regel op het gebied van beloningsbeleid dat bedrijven voortaan verantwoording moeten afleggen over de verhouding van de beloningen van de top en de rest van het bedrijf. De plannen van Frankrijk en Groot-Brittannië werden niet gevolgd. De Monitoring Commissie  Corporate Governance Code meldde Europese regelgeving op dit gebied af te wachten, nu ligt er dus een voorstel. Maar minister Dijsselbloem toonde zich tot nu toe weinig enthousiast over de Europese plannen. 

Is het wenselijk dat aandeelhouders ook in Nederland meer invloed krijgen op de beloningen van de top? En wat zal het effect zijn op de aandeelhoudersvergadering? CFO.nl vroeg het deskundigen en belanghebbenden. 

Frans van der Grint, Financial + M&A Practice Director Europe bij Hill+Knowlton Strategies: “Luister naar de maatschappij”
“Ik denk dat aandeelhouders zich moeten kunnen uitspreken over alles wat van maatschappelijk belang is, ook over beloningen. Zeker omdat dit nu een belangrijk onderwerp is en ook nog wel even zal blijven. Ik heb niet zoveel vertrouwen in meer regels. Ik geloof meer in gedrag en beïnvloeding daarvan.
De nieuwe Corporate Governance Code zegt dat maatschappelijke afwegingen meegenomen moeten worden in het beleid en dat er verantwoording afgelegd moet worden. Het is logisch dat dit dan ook wordt beoordeeld door aandeelhouders. En die spreken zich al uit over zaken als topbeloningen of duurzaamheid, ook zonder dat de Monitoring Commissie Corporate Governance Code er iets over zegt. Ontevreden aandeelhouders zorgen voor publicitaire druk en kunnen zo het bestuur een bepaalde richting op duwen. Dus of je het nou vastlegt in regels of formuleert zoals de commissie het doet, de boodschap is: luister naar de maatschappij. Je moet oog hebben voor het maatschappelijk debat. Heb je dat niet, dan ontstaat er vanzelf druk.
Ik denk niet dat het een negatief effect heeft op de aandeelhoudersvergadering als beloningen hier besproken worden. Je hebt het daar over fundamentele zaken. Op dit moment is dat ook het beloningsbeleid.”

David Tomic, econoom van beleggersvereniging VEB: "Beloningsbeleid hoort er bij"
“Het is absoluut wenselijk dat aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen op het beloningsbeleid. Het vormt een integraal onderdeel van de discussie over de bedrijfsvoering, de strategie en de continuïteit. We zijn dan ook blij met het Europese voorstel. Het vraagt van commissarissen een doorwrochte voorbereiding en verantwoording. Dit moet op zijn beurt een goede inhoudelijke discussie met aandeelhouders tijdens de algemene vergadering een verdere impuls geven. . 
Als er een beloningsbeleid wordt voorgesteld, dan is het belangrijk dat de RvC daar goed over heeft nagedacht, dat het de aandeelhouders goed informeert en dat er een discussie over ontstaat. Wij vinden het verder belangrijk dat er een scenario-analyse wordt aangeleverd. Dat maakt een betere beoordeling over nut en noodzaak van het beloningsbeleid mogelijk. 
Ik denk dat aandeelhouders ook al hebben aangetoond deze discussie te kunnen en willen voeren. Het is wettelijk geregeld dat aandeelhouders gaan over het beloningsbeleid. Dat is nu een aantal jaar zo geregeld. Je ziet dat de discussies steeds professioneler worden. 
Er moet ook een relatie zijn tussen de beloningen, de strategie en de lange termijn waardecreatie van een onderneming. De nadruk ligt tegenwoordig steeds meer op de lange termijn. Met de nieuwe Corporate Governance Code en de regelgeving uit Brussel kan dit een verdere stimulans krijgen. 
Ik denk niet dat het een negatief effect zal hebben op de aandeelhoudersvergadering. Dit past uitstekend binnen de discussie over het reilen en zeilen van het bedrijf. Dat gaat over de strategie en de doelstellingen die daaraan zijn gekoppeld. Daar horen beloningen onlosmakelijk bij.”

William Bontes, commissaris Feyenoord en voormalig CFO RET: “Taak van de RvC”
“Ik vind niet dat aandeelhouders invloed moeten krijgen op de beloningen van bestuurders. Daar heb je de Raad van Commissarissen voor. Hun primaire taak is het werkgeverschap van het bestuur. Leg je het bij de aandeelhouders neer, dan hol je de rol van de RvC uit. 
Er zijn excessen geweest in het verleden. Maar om dan te zeggen: de RvC kan het kennelijk niet, dat is een stap te ver. Ik denk dat RvC’s meer rekening moeten houden met de maatschappelijke impact van beslissingen en de reputatie van het bedrijf. In het verleden is hier misschien te weinig op gelet. In principe zijn de commissarissen daar prima geëquipeerd voor. Zij moeten alle aspecten in overweging nemen. Aandeelhouders zijn allerlei verschillende mensen, die hebben niet dezelfde kennis als de RvC. Mocht het toch fout gaan, dan functioneert de RvC niet. Dan moet je die vervangen.
Je krijgt een andere dynamiek als dit soort zaken toch in de aandeelhoudersvergadering wordt besproken. De vergadering kon alleen maar toestemmen, de voorstellen komen van de RvC. En dit zal daar toch moeten blijven.” 

Voorzitter vakbond CNV Maurice Limmen: “Beloning is onderwerp cao-tafel”
Vakbond CNV denkt niet dat aandeelhouders de aangewezen partij zijn om de beloningen van bestuurders te beteugelen. CNV-voorzitter Maurice Limmen: “De beloning – ook die aan de top – moet onderwerp zijn van het gesprek aan de cao-tafel. Dit is de beste manier om er voor te zorgen dat er binnen een onderneming een rechtvaardige verhouding is tussen de beloning van alle medewerkers, dus ook die in de top. In zo'n cao kun je bijvoorbeeld een norm stellen voor de verhouding tussen het hoogste en laagste inkomen binnen een bedrijf. Uiteraard kan die verhouding afhangen van de omvang van het bedrijf en het internationale karakter.”

Wat denkt u: is het een goed idee als aandeelhouders meer invloed krijgen op topbeloningen? Laat een reactie achter in de comments.
 

Gerelateerde artikelen