Dit is wat de EU-sancties tegen Rusland betekenen voor Nederlandse bedrijven

Rusland Putin sancties
Bedrijven moeten nu ook relaties onderzoeken op sanctieclausules.

 

EU-lidstaten hebben vrijdagochtend vroeg ingestemd met een achttiende sanctiepakket tegen Rusland, na weken van blokkade door Slowakije. Daar zit weer een pak aan maatregelen bij waar bedrijven op moeten letten, ook financieel.

1. Prijsplafond olie verlaagd van 60 naar 45 dollar per vat
2. 77 nieuwe schepen van de schaduwvloot op de sanctielijst. Bunkeren, verzekeren en overslag worden verboden.
3. Invoerverbod op geraffineerde producten uit Russische olie
4. Totaalverbod op transacties met Russische banken, ongeacht de methode.
5. Uitbreiding naar financiële instellingen in derde landen die betrokken zijn bij sanctie-ontwijkende transacties.
6. Sanctionering van het Russian Direct Investment Fund (RDIF)
7. Exportverboden van meer dan 2,5 miljard euro
8. 22 Russische bedrijven extra op de sanctielijst

Gevolgen voor de bedrijven
Voor juridische en financiële dienstverleners betekenen de nieuwe sancties een verscherping van KYC-procedures (Know Your Customer) en een update van sanctielijsten in automatische controlesystemen. Bedrijven moeten goed kijken naar lopende contracten met mogelijk gesanctioneerde partijen, maar ook relaties onderzoeken op sanctieclausules, betalingsverplichtingen die verboden worden en potentiële schadevergoedingsclaims van wederpartijen.

Russische bedrijven piepen en kraken onder de gevolgen van al die sancties, zo schrijft de Moscow Times. De rente in Rusland is torenhoog, evenals de inflatie. Veel bedrijven zuchten onder schulden, waardoor de faillissementen zich opstapelen. Vooral de kapitaalafhankelijke sectoren hebben hier mee te maken, vooral in de industrie. Door allerhande kastekorten moeten bedrijven projecten uitstellen.

Extraterritoriaal
Wat opvalt is dat de EU in het nieuwste sanctiepakket een vorm van extraterritoriale sanctiehandhaving invoert: sanctie tegen Rusland die van toepassing zijn op bedrijven buiten Rusland. Dit kan internationale juridische frictie opleveren, bijvoorbeeld in relatie tot WTO-rechten of bilaterale investeringsverdragen. Complianceafdelingen binnen de EU een oproep om ook intermediairs buiten het sanctiegebied te onderwerpen aan risicoanalyses.

De wereld verandert. Onvoorspelbaar. Complex. Vol risico’s én kansen. Juist nu vraagt leiderschap méér dan alleen cijfers. Het vraagt visie. Lef. Kompas. Tijdens 𝗘𝘅𝗽𝗲𝗱𝗶𝘁𝗶𝗲 𝗖𝗙𝗢 gaat een selecte groep CFO’s het avontuur aan door een landschap vol onzekerheid. Geen standaard conferentie,  een dag vol reflectie, strategische verdieping en inspiratie.

Gerelateerde artikelen