Dreigt overschot aan lng op de Europese gasmarkt?

Heel misschien - en alleen als de EU alle klimaatdoelen haalt.

Europa steekt momenteel miljarden in de bouw van terminals voor vloeibaar gas (lng), terwijl sommige al voor 2030 niet meer nodig zijn voor de energievoorziening in de EU. Althans, dat laatste beweren een paar energie- en klimaatexperts in Het Financieele Dagblad.

Met name Greig Aitken van klimaatclub Global Energy Monitor waarschuwt voor een lng-overschot in Europa. Dat zou financieel nadelig kunnen uitpakken voor energiebedrijven die bij een lage energieprijs hun investeringen niet terug zullen kunnen verdienen. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat een overschot aan lng op de Europese markt de gestelde limaatdoelen in gevaar zou kunnen brengen. Het gasverbruik is vorig jaar met 12% gezakt en daalt tot 2030 naar verwachting verder met 35% tot 52%. Maar bij een groeiende opslagcapaciteit voor lng kunnen lage prijzen de noodzaak tot besparing weleens gaan afremmen.

Staatsbedrijf Gasunie, de belangrijkste investeerder in Nederlandse lng-terminals, zegt dat er weliswaar "te weinig coördinatie op Europees niveau" is omtrent lng- en energiestrategie, maar ziet voor zichzelf zeker nog voldoende businesscases voor lng in deze volatiele wereld en dito energiemarkt. Gasunie volgt zelf de lng-plannen van andere lidstaten "zo goed mogelijk" om desinvesteringen te voorkomen.

Energie-expert Georg Zachmann van de Europese energiewebsite Bruegel maakt een kanttekening: 'Enige overcapaciteit van gas is nuttig om nieuwe energiecrises te voorkomen en de gasprijs laag te houden, maar Europese lidstaten zouden wel beter met elkaar moeten overleggen om een problematisch overschot te voorkomen.'

(ANP)

Gerelateerde artikelen