Nieuwe CFO’s BAM en Boskalis wacht zware taak

BAM en Boskalis zitten allebei met moeilijke projecten en tegenvallers. Zowel de nieuwe CFO van BAM als die van Boskalis maakte hierdoor valse starts.

Carlo van Noort presenteerde deze week voor het eerst als CFO de financiële resultaten van Boskalis. Het waren halfjaarcijfers die, om het persbericht te citeren, waren verpest (‘tainted’) door eenmalige voorzieningen. In totaal zette het bedrijf bijna 100 miljoen euro opzij voor geschillen met klanten en eventuele claims.

CFO Van Noort begon bij Boskalis met mini winst

Het gaat vooral om windenergieprojecten. Doordat subsidies veel kleiner zijn dan eerder, letten klanten bij deze projecten scherp op de kosten. Hierdoor was het resultaat bij de divisie Offshore Energy 94,5 miljoen euro negatief. Dit leidde ertoe dat bij Boskalis over de hele eerste jaarhelft slechts 1,3 miljoen euro nettowinst onder de streep over bleef. Op de beurs zakte het aandeel Boskalis hierna enkele procenten om de laagste stand sinds de financiële crisis te bereiken.

CFO Frans den Houter begon bij BAM met afschrijving

Dit had wel iets weg van de start van Frans den Houter bij bouwer BAM drie kwartalen eerder. Hij begon in augustus vorig jaar als CFO en had bij de derde kwartaalcijfers zijn eerste echte cijferpresentatie. Het bedrijf meldde toen een afboeking van 23 miljoen euro op grondposities buiten de stad.

Toevallig had dit ook te maken met windenergie. Vlakbij locaties waar BAM woningen wilde bouwen, zijn windmolens neergezet. Hierdoor was bouwen niet meer mogelijk en dat betekende dat de waarde van de grond flink daalde. Het was geen grote tegenvaller, maar toch een kleine domper op het ‘beste jaar in jaren’.

Winstwaarschuwing BAM

Achteraf bleek echter dat het slechts een voorbode van nog veel slechter nieuws was. Begin vorige maand moest BAM namelijk een winstwaarschuwing geven als gevolg van een afboeking van 90 miljoen euro. Vooral projecten in Duitsland zijn hiervan de oorzaak. Het aandeel ging hierna bijna een kwart onderuit.
 
Bij de halfjaarcijfers bleek deze week dat de eenmalige post nog iets hoger uitkomt; 94 miljoen euro. Ook meldde BAM een nieuwe voorziening van 7,5 miljoen euro voor het project OpenIJ, de aanleg van een nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Eerder leidde dit hoofdpijndossier ook al tot grote verliezen.

Afschrijvingen BAM doen vertrouwen geen goed

De koers ging opnieuw onderuit (min 7,5 procent) en vanuit de financiële gemeenschap klonken bezorgde geluiden. Een analist van KBC stelde dat vooral de nieuwe afboeking op de zeesluis het vertrouwen in de onderneming geen goed doet. ING concludeerde ook dat de nieuwe afschrijvingen, al zijn ze niet zo groot, het sentiment onder investeerders een knauw geven.

Valse start CFO’s BAM en Boskalis, het kan alleen maar beter

CFO Den Houter kan daar natuurlijk weinig aan doen. De projecten waar de bouwer nu op afschrijft, zijn aangenomen ver voordat hij overkwam van Heerema. Voor CFO Van Noort van Boskalis geldt eigenlijk hetzelfde. Daar komt bij dat Boskalis door de lage olieprijs en een dip in de markt voor baggeren de wind flink tegen heeft. Desondanks was het toch een beetje een valse start voor twee CFO’s uit de MidKap-index in vergelijkbare sectoren. De keerzijde is natuurlijk dat het dan wel alleen maar beter kan worden naarmate ze langer in hun nieuwe rol zitten.