Duitse justitie onderzoekt witwaspraktijken vastgoedreus

Onduidelijkheid over Nederlandse belangen.

Duitsland onderzoekt momenteel of het ineenstorten van het vastgoedimperium Signa Group, eigendom van de Oostenrijkse zakenman René Benko, gepaard ging met witwaspraktijken. Een woordvoerster van de openbaar aanklager in München heeft dit bevestigd na berichtgeving in duitse media. Dat schrijft het ANP deze ochtend.

  • Justitie onderzoekt mogelijk witwassen door Signa Group
  • Onderzoek richt zich op financiële transacties van het bedrijf
  • Financiële problemen ontstaan door dalende vastgoedwaarderingen

Het is nog onduidelijk waar Signa precies van verdacht wordt, aangezien het onderzoek van justitie in München zich nog in een vroege fase bevindt. Aanklagers in andere delen van Duitsland zijn ook betrokken bij het onderzoek.

Onderzoek richt zich op financiële transacties Signa

Media meldde eerder dat het onderzoek in München draait om geld dat Signa had opgehaald bij banken en financiers voor een bouwproject in het centrum van München, waarbij het geld vervolgens via een Luxemburgse onderneming naar het buitenland zou zijn overgemaakt.

Lees ook: Banken versoepelen antiwitwasonderzoek politici

Financiële problemen door dalende waarderingen

Signa vroeg in november vorig jaar uitstel van betaling aan, nadat Benko jarenlang had gewerkt aan een beleggingsportefeuille van 23 miljard euro. De portefeuille omvatte onder andere warenhuis Selfridges in Londen, het Chrysler Building in New York en winkelketen Galeria Karstadt Kaufhof. De financiële problemen ontstonden door stijgende rentetarieven en dalende waarderingen van commercieel vastgoed.

Lees ook: De nieuwe witwaswaakhondin Europa is een Duitser 

Moeilijke afwikkeling financiële problemen Signa

Het afwikkelen van de financiële problemen van Signa is bemoeilijkt doordat Benko’s bedrijven niet onder één overkoepelende onderneming vielen en de onderlinge verhoudingen vaak ondoorzichtig zijn. Dit maakt het voor bewindvoerders lastig om het overzicht te behouden. (ANP)

Gerelateerde artikelen