Duitsland gebukt onder inflatie van 5,3%

Prijsstijging van 24,2% ten opzichte van 2020.

Producenten in Duitsland vragen steeds hogere prijzen voor hun producten. Afgelopen maand kwam er 5 procent bovenop de prijzen van november, becijferde het Duitse federale statistiekbureau. Ten opzichte van december 2020 gingen de prijzen met maar liefst 24,2 procent omhoog. Dat is de grootste prijsstijging sinds het begin van de metingen in 1949.
De producentenprijzen namen daarmee sterker toe dan verwacht. Economen hadden gerekend op een stijging met 0,8 procent op maandbasis en van 19,3 procent op jaarbasis.

Energieprijs aan de basis prijsstijging
De sterk gestegen energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak voor de hogere prijzen van producten. Bedrijven rekenen het extra geld dat ze kwijt zijn aan energiekosten door aan hun klanten. In december lag de energieprijs in Duitsland 69 procent hoger dan een jaar eerder. Ten opzichte van november steeg de energieprijs met 15,7 procent. Met name de prijs van aardgas steeg hard.
Ook andere grondstoffen werden duurder. Zonder de invloed van energieprijzen lagen de producentenprijzen in december nog altijd ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral voor hout en metalen moesten bedrijven flink meer neertellen.

Hoogste inflatie sinds 1992
De producentenprijzen hebben een flinke invloed op de inflatie. Als producenten meer rekenen voor hun producten zullen de prijzen voor consumenten ook stijgen, al zullen winkels mogelijk een deel van de extra kosten voor hun rekening nemen. Eerder werd al bekendgemaakt dat de Duitse inflatie in december is uitgekomen op 5,3 procent. Daarmee bereikte de geldontwaarding in de grootste economie van Europa het hoogste niveau sinds 1992.