ECB zoekt nieuwe waarderings- methode vastgoedkredieten
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar aandacht gevestigd op de methoden voor de waardering van vastgoed, vanwege de groeiende bezorgdheid over de vragen rondom de waarde van commerciële vastgoedleningen door Europese banken, zo meldt FM.nl. Het onderzoek maakt deel uit van een bredere strategie van de ECB om potentiële risico’s in financiële instellingen te identificeren, waarbij verdere waardeverminderingen worden verwacht als de waarderingen, die eerder als een “blinde vlek” werden beschouwd, als verouderd worden beschouwd. Dat schrijft de financiële website Investing.com.
- Duitse bank verdubbeld reserves om dalende vastgoedwaarde op te vangen
- waardedalingen vastgoed van 17% in Londen, 8% in Frankfurt
- IMF heeft gewaarschuwd
De commerciële vastgoedsector in Europa, die in de afgelopen tien jaar aanzienlijke investeringen heeft volgens de ECB aangetrokken van Europese banken, heeft zwaar te lijden gehad onder de opkomst van trends zoals thuiswerken, online winkelen en de snel stijgende rentetarieven als gevolg van de pandemie. Deze factoren hebben geleid tot dalende prijzen op markten zoals de Verenigde Staten en het VK en meer recent ook Eurozone-landen zoals Duitsland.
Duitse banken bouwen schokdempende reserves op
Dienstverleners die vastgoed moeten waarderen hebben volgens de website moeite, om nauwkeurige waarderingen vast te stellen vanwege het gebrek aan recente vergelijkbare transacties. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft deze sector dan ook aangemerkt als een belangrijk kredietrisico.
17% waardedaling Londens vastgoed
Duitse banken, zoals Deutsche Bank en Landesbanken erkennen intussen de noodzaak van afwaarderingen van onderpand. Landesbanken heeft daarvoor in de eerste zes maanden van dit jaar ongeveer 400 miljoen euro aan reserves opgebouwd. Volgens gegevens van de vastgoedpoot van de Franse bank BNP Paribas zijn de waarderingen van kantoren in Londen tot halverwege dit jaar met meer dan 17% gedaald; dubbel zo groot is als die in Frankfurt.
Waarderingen Europees onroerend goed
In het tweede kwartaal van 2023 meldde een topbank bij onze oosterburen een verdubbeling van de voorzieningen om het verlies op leningen op commercieel vastgoed te kunnen absorberen. De stap van de bank staat symbool voor de uitdagingen waarmee de bredere banksector wordt geconfronteerd als het gaat om de veranderde waardering van Europees onroerend goed.
Nederlandse blootstelling
Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlandse bedrijven hebben geïnvesteerd in Europees vastgoed is, dat mogelijk te hoog gewaardeerd is. Indien dit als onderpand dient, zouden financieel dienstverleners in de problemen kunnen komen. Experts verwachten dat een verkoopgolf van vastgoeddivisies kan leiden tot grensoverschrijdende overnames of een toename van stranded assets.