‘Eindejaar’ zal nooit meer hetzelfde zijn

Het einde van het jaar nadert. Een periode met veel stress voor menig CFO, zowel zakelijk als privé. Dat kán anders.

Zo druk als het is met eindejaars-vergaderingen, audits, beoordelingen van medewerkers en plannen voor volgend jaar, zo druk is het thuis met voorbereidingen voor het kerstfeest, cadeaus voor geliefden, belastingoptimalisaties, de zorgverzekering enzovoort, enzovoort. Het is al vermoeiend als je er aan denkt.

Hopelijk is ‘eindejaar’ ook een periode van ontspanning om leuke dingen te doen en om aandacht te geven aan tenminste drie aspecten die je in 2020 als CFO en mens verder gaan brengen.

1. Op het jaar 2019 terugkijken Wat ging goed, wat kon beter? Waar ben je trots op, waar krijg je ‘kromme tenen’ van? Waar heb je echt het verschil gemaakt? Wat zou je een andere keer anders doen? Op welke wijze ga je volgend jaar met die ‘lastige’ collega om? Was er voldoende tijd voor ontspanning en sport? Vind je wat je nu doet echt leuk? Welke activiteiten zou je het liefst per direct willen stoppen? De kunst is om de goede balans te vinden tussen eerlijk zijn naar jezelf maar tegelijk ook niet te streng en negatief over jezelf te zijn.

2. Vooruit kijken naar 2020 Wat zijn de doelstellingen 2020 op het werk? Wat ga je volgend jaar echt anders doen? Wat wil je privé bereiken? Ben je consistent bezig met het realiseren van de bucketlist? Of: waarom heb je geen bucketlist?

3. Maak van de eindejaarsperiode iets bijzonders Doe eens iets anders en iets nieuws waardoor je nog lang op deze periode met veel plezier terugkijkt. Laat mij een aantal voorbeelden geven ingedeeld naar onderwerpen:

Duurzaamheid 

– Lees boeken die je echt gaan inspireren zoals ‘The ecology van commerce’ door Paul Hawken of ‘De verborgen impact’ (alles voor een eco-positief leven) van Babette Porcelijn of ‘Material Matters’ van Thomas Rau.

– Organiseer een bezoek aan een bedrijf dat al ver op weg is met duurzaamheid, bijvoorbeeld Interface in Scherpenzeel (beursgenoteerd en toonaangevend op het gebied van duurzaamheid!).

– Doe een denkoefening waarbij duurzaamheid een kans is.

– Ontdek nieuwe manieren van mobiliteit. Laat de auto een aantal dagen staan en de probeer de positieve aspecten van de trein te ontdekken. Uit eigen ervaring weet ik dat de grootste klagers over de trein het minste reden hiertoe hebben doordat ze er niet of zeer beperkt gebruik van maken.

– Een week geen vlees eten maar wel voedzaam en smakelijk.

Transformeer je bedrijf 

Verdiep je in bedrijven die een transformatie hebben ondergaan en haal er zaken uit die voor jou toepasbaar zijn. Een paar willekeurige voorbeelden:

– Pon dat zich transformeert van een automobiel naar een mobiliteitsbedrijf en van een meer gesloten bedrijf naar een meer open en transparant bedrijf (zie recente artikel in het Financieele Dagblad).

– Lees het boek Het grote gevecht: & het eenzame gelijk van Paul Polman van Jeroen Smit. Verander je bedrijf, kom in beweging, wees visionair maar loop niet te ver voor de troepen uit.

– Aalberts, dat de transformatie maakt van ‘kralen rijgen’ naar het integreren daarvan. Hierdoor realiseert het bedrijf een grote reductie in productiewijzen en -locaties.

– Leer van Edwin van der Sar en Marc Overmars. Ze kwamen bij Ajax op bestuursniveau binnen dankzij Johan Cruijff en werden daarna succesvol op een handelwijze die diezelfde Cruijff nooit had goedgekeurd (dure aankopen, hoge salarissen, salarissen continue verhogen). 
De visie van Cruijff was helemaal gebaseerd op de jeugdopleiding en hij was wars van dure aankopen en veel geld besteden. Cruijff had hier zelfs een mooie spreuk voor: ‘Ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien maken’. Van der Sar en Overmars gaan voor een combinatie van eigen visie, durf en aanvoelen wat nodig is bij de huidige omstandigheden.

Transformeer jezelf 

Transformeer jezelf door zaken eens anders te doen, een paar voorbeelden:

– Pas voor alle activiteiten (zakelijk en privé) de vijf-minuten-methode toe. Hierbij voer je activiteiten of direct uit (als ze minder dan vijf minuten duren) of je noteert ze om later uit te voeren. Registreer bijvoorbeeld in de app ‘Herinneringen’ op je telefoon. Op deze wijze krijg je meer gedaan en hoef je de nog uit te voeren activiteiten niet continue in je geheugen op te slaan. Letterlijk ‘Peace of mind’! Er is niets leukers dan een klusje dat gedaan is van de lijst te mogen halen en altijd overzicht te hebben.

– Wees fysiek actief op een manier die bij je past (leeftijd en beschikbare tijd). Als grote voorbeeld heb ik dan mijn schoonvader die als één van de eersten in Nederland op zondag trimde. Toen hij hier op hoge leeftijd mee moest stoppen werd het wandelen en intensief tuinieren. Toen het huis met tuin was verkocht werd hij voor het eerst lid van een sportschool op zijn 84ste. De 2 km er naar toe doet hij natuurlijk wel lopend of fietsend.

Maatschappelijke betrokkenheid

Bedenk op welke wijze je van groter nut voor de maatschappij kunt zijn. Denk dan niet aan de prestigieuze toezichthoudende en bestuursfuncties en zeker niet aan de financieel georiënteerde functies maar juist aan de eenvoudige taken bij  de sportvereniging of een verzorgingshuis. Ze zijn daar al blij als je een aantal uren ter beschikking stelt. Veel plezier en nieuwe inzichten zonder verantwoordelijkheid. Eindelijk iets echt anders!

Cultuur

Koop een museumjaarkaart en bezoek musea. Niet de bij een CFO passende musea (bijvoorbeeld Belasting & Douane museum!) maar de meer onbekende. Vooral interessant als je met jongeren gaat en zij het museum mogen kiezen. Op deze manier heb ik video-installaties en de straatkunst van Banksy mogen ervaren.

Enkele suggesties om het jaar 2019 op bijzondere en gepaste wijze af te sluiten, verder te groeien, lekker te genieten en helemaal klaar te zijn voor de toekomst. 

Veel wijsheid, veel plezier en een goede start in 2020!