Engelhardt Robbe, CFO Nederlandse Spoorwegen: van buiten naar binnen kijken

De Nederlandse Spoorwegen is een bedrijf waar reputatie en klanttevredenheid misschien nog wel belangrijker is dan bij andere firma’s. Als onderdeel van een interviewronde langs vooraanstaande Nederlandse CFO’s en FD’s sprak community manager Kevin Mottard van de CFO Association vrijdag met Engelhardt Robbe, die zijn drie decennia ervaring bij Shell nu inzet als CFO bij de NS. “In het verleden opereerden we mechanistisch, nu willen we steeds meer van buiten naar binnen kijken,” aldus Robbe.

Robbe gaf fascinerende inzichten in hoe zijn finance team kan bijdragen aan het vergroten van klanttevredenheid en reputatie. Net als CFO Ruben Wenselaar van Menzis werkt Robbe er hard aan om de klanten van de NS – in dit geval de treinreizigers – leidend te maken bij de sturing van het bedrijf. Daarvoor is volgens Robbe een “cultuurverandering nodig, zowel bij finance als bij de rest van het bedrijf”. Die cultuurverandering gaat gepaard en wordt aangezwengeld door concrete maatregelen zoals het verkorten van interne rapporten van 25 naar 3 pagina’s.Binnenkort verschijnt op deze website het interview met Robbe, waarin hij ook ingaat op het versimpelen en automatiseren van de finance functie – en de eventuele personeelsreductie die daar uit voert kan vloeien. Ook beschrijft hij zijn ideale samenwerking met spoorbeheerder ProRail, een heikele politiek onderwerp op het moment. Gesprekken, ontmoetingen en interviews met een mooie selectie van andere Nederlandse top CFO’s zullen de komende weken volgen.

__________________________________________________________________________________Association voor CFO’s en FD’s  De CFO Association is dé exclusieve community voor CFO’s en FD’s in Nederland. De CFO Association biedt u een schat aan ervaring, kennis en inspiratie. Word lid van dit peer to peer adviesbureau en laat u adviseren door de top CFO’s van Nederland.

Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve netwerkevenementen en congressen CFO Day en Finance Transformation. Topevenementen vol inspiratie, interactie, know-how, hoog niveau aan hospitality en netwerken met collega CFO’s en Finance Directors. Dit is netwerken op topniveau. Bekijk de komende evenementen van de CFO Association.Word direct lid van de CFO Association.