Erkan Bayar, Wolters Kluwer: ‘Ik realiseerde me dat het anders moest’
Wolters Kluwer transformeert naar een oplossingsbedrijf. Klanten krijgen workflow-tools aangeboden waardoor zij op hún beurt weer eigen klanten kunnen helpen. Kunstmatige intelligentie en data zijn in dat proces cruciaal.
En omdat Erkan Bayar als chief financial officer van de centrale technologie-organisatie (global platform organization – GPO) over de technologie gaat, is zijn rol net zo cruciaal.
Erkan werkte als treasury & finance manager bij Liberty Global, een internationaal telecombedrijf met hoofdkantoren in Londen, Amsterdam en Denver. Daarna heeft hij de overstap gemaakt naar CEVA Logistics en heeft er verschillende rollen gehad.
Het moet leuk zijn om hier te werken, daar gaat het uiteindelijk toch om
Voor zijn werk als finance director bij CEVA Logistics reisde hij naar Afrikaanse landen zoals Congo waar het moeilijk is om te helpen met het oplossen van problemen. En toen was daar Wolters Kluwer.
Sfeer en innovatie
“Een heel mooi bedrijf, in 1836 opgericht,” vertelt Erkan. “Met een sfeer van innovatie, kennis en start-up-energie. Met goede samenwerking ook tussen jong en ervaren. En expertise in wat we doen. Hierdoor is de transformatie van print naar digitaal uitstekend verlopen. ‘Wat wil de klant?’
“Daar draait het uiteindelijk om. Gezondheid, belasting en boekhouding zijn de sectoren waarin Wolters Kluwer actief is. Net als wet- en regelgeving, compliance en risk.”
De centrale technologie-organisatie van Wolters Kluwer telt zevenhonderd experts, het financiële team binnen GPO – dat zich deels in Alphen aan den Rijn bevindt, deels in Chicago – is tien mensen sterk.
Keuzes en dilemma’s
Snelle besluitvorming of beslissingen door iedereen gedragen?
“Snelle besluitvorming, maar wel met breed draagvlak.”
Jongeren met nieuwe ideeën of seniors behouden?
“Een combinatie van jong en ervaren, mijn teamleden variëren in leeftijd van 30 tot 50 jaar.”
Wendbaar en agile of altijd eerst die wetgeving?
“Wendbaar, met toetsing aan de wet. Agile transformatie; kleine stapjes en continue beoordelen.”
Personeel in ‘meewerkstand’, opdat nieuwe situaties flexibel worden aangepakt of strak in vastgelegde bedrijfsprocessen?
“In meewerkstand. Zo niet, dan afscheid nemen en kijken waar die rol wel zou passen.”
Bedrijfscultuur veranderen en afscheid nemen van het oude of sleutelfiguren met specifieke kennis behouden?
“Bedrijfscultuur veranderen, grootste uitdagingen digitaal omarmen.”
Ondernemerschap stimuleren of de global strategy breed uitrollen?
“Ondernemerschap is essentieel! Stimuleren ten behoeve van de strategie.”
Maatschappelijke waarde creëren bij investeringsbesluiten of op financiële ratio’s sturen?
“We hebben verschillende stakeholders. Het is een combinatie die in balans moet zijn.”
Risicobeheer en compliance steeds belangrijker of ondernemerschap niet frustreren door meer regels en checks?
“Niet meer frustreren door regels en checks. Risicobeheer en compliance; onze producten en onze business gaan daarover.”
Uitglijders voorkomen of risico’s nemen?
“Gecalculeerde risico’s nemen, fail fast.”
Mensen met verstand van technologie
“De rol van finance is getransformeerd van boekhouder tot businesspartner waarbij het om strategie draait,” zegt Erkan. “Wat zijn de scenario’s, welke beslissing is de juiste? In mijn team wil ik de juiste vaardigheden en middelen om processen te stroomlijnen, mensen die verstand hebben van technologie.
Het gaat om één waarheid. Het GPO-finance-team werkt aan consolidatie en combinatie van verschillende systemen in één tool.”
Maatschappelijke rol werkgever
Hoe vind je de geschikte mensen in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt? “Het is lastiger geworden. Natuurlijk zijn er tekorten, maar de juiste kandidaten binnen een paar maanden aantrekken, lukt ons over het algemeen wel.
Ambities heb ik zeker, maar het gaat ook om het juiste moment
De maatschappelijk rol van een werkgever wordt steeds belangrijker. Onze focus, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, helpt daar zeker bij.”
Ruim een jaar zit Erkan Bayar nu op zijn post. Toen hij aantrad, was de financiële functie binnen ‘zijn’ organisatie bepaald nog geen sparring partner. “We waren alleen uitvoerend, ik realiseerde me dat het anders moest.”
De weg is ingezet
En dus reorganiseerde Bayar zijn team. “Rigoureus, processen stroomlijnen, van A tot Z en niet alleen op financieel vlak. Dat is aardig gelukt, het is een langetermijnproces, de weg is ingezet, we zijn nu een gezicht.”
Dat ging niet zonder slag of stoot: “Ik heb 70 tot 80 procent van het team vervangen. Ja, dat is hard, het gaat immers om mensen. Maar de ontwikkeling die we als Wolters Kluwer moesten doormaken, ging voor veel teamleden te snel.
Meer een tech-team worden, het GPO-finance-team modulair laten opereren en het GPO-team kunnen opschalen. Wolters Kluwer wil echt een bedrijf zijn dat oplossingen biedt, onze klanten verder helpt. Met diepgaande kennis, door technologie ondersteund.”
De mens centraal
Uit je comfort-zone durven komen, met als kernwaarde die klant, altijd. In zijn eigen team streeft Erkan vooral naar balans, waarbij hij de mens centraal stelt. “Het moet leuk zijn om hier te werken, daar gaat het uiteindelijk toch om.”
Hoe anderen binnen de organisatie hém zien? “Ik denk dat collega’s mij zouden omschrijven als amicaal, dat ik weet wat ik wil. Ik streef ernaar dat mensen zelfstandiger opereren en zich continu proberen te verbeteren. Ik geef ze die vrijheid.”
Onlangs had Wolters Kluwer te maken met een cyberaanval. De hack had volgens het bedrijf plaats doordat derden misbruik maakten van een onbekende kwetsbaarheid. Uit voorzorg werden diensten offline gehaald en werd razendsnel het beveiligingsprotocol van kracht.
Bestanden versleutelen
Met beveiligingsdiensten werd gewerkt aan het kunnen detecteren van het gebruikte virus, dat was bedoeld om systemen te infiltreren, bestanden te versleutelen en de bedrijfsvoering te verstoren.
Na een paar dagen herstelde Wolters Kluwer de toegang tot zijn diensten en maakte bekend dat er geen klantgegevens waren buitgemaakt bij de aanval.
“Het beschermen van data van onze klanten, medewerkers en systemen heeft topprioriteit. En ook al heeft elk bedrijf te maken met het gevaar van gijzeling van gegevens, bij ons zíjn die beschermd,” zegt Erkan.
Elke maand reviews
Bayar werkt nauw samen met Kevin Entricken, de groeps-CFO en lid van de raad van bestuur van de beursgenoteerde informatieleverancier; geregeld vergadert hij met Entricken, elke maand zijn er reviews.
Of hij zelf ambities heeft om die functie over een paar jaar te bekleden? “Ambities heb ik zeker, groeps-CFO, een managing director-rol… Maar het gaat ook om het juiste moment.”
Erkan Bayar
CFO Wolters Kluwer GPO
Geboorteplaats Hengelo
Woonplaats Amsterdam
Partner “Ja, getrouwd. Zojuist teruggekeerd van huwelijksreis naar Indonesië en Singapore”
Studie Rijksuniversiteit Groningen, Master of Science, Finance and Risk Management. Maastricht University School of Business and Economics, register controller
Vorige werkgever CEVA Logistics en Liberty Global Europe BV
Hobby’s Sporten en reizen
Favoriete film of serie Geen
Auto Audi A5
Wolters Kluwer
In 1836 begint J.B. Wolters een boekwinkel in Groningen, waaruit de gelijknamige uitgeverij ontstaat. Die krijgt pal naast de deur een concurrent met de naam P. Noordhoff. Beide zijn vooral actief in de onderwijsmarkt.
In 1889 wordt uitgeverij Kluwer opgericht. Twintig jaar later koopt Kluwer de uitgave Vakstudie, voor de fiscalist en wordt daarmee marktleider in de literatuur over fiscale regelgeving. Met de verschijning van het eerste nummer van de Nederlandsche Jurisprudentie in 1913 breekt W.E.J. Tjeenk Willink door als juridisch uitgever.
In 1968 fuseren Tjeenk Willink en Kluwer en in datzelfde jaar gaan Wolters en Noordhoff samen. In 1970 gevolgd door een fusie van Sijthoff en Samsom, onder de naam ICU. In de jaren zeventig begeeft Kluwer zich op overnamepad en neemt Gouda Quint, Noorduijn, Martinus Nijhoff, Stenfert Kroese, Ten Hagen, Stam en Libresso over.
In 1972 fuseren de ICU-groep met Wolters-Noordhoff en H.D. Tjeenk Willink, elf jaar later wordt de naam veranderd in Wolters Samsom-groep. In 1987 probeert uitgeverreus Elsevier Kluwer over te nemen.
Maar de traditionele uitgeverswereld, inmiddels grotendeels onder de Kluwer-paraplu opererend, ziet Elsevier als ‘handelaren in gedrukt papier’ en beschouwt topman Pierre Vinken als exponent daarvan en een door geld gedreven ondernemer.
Een fusie met Elsevier moest dan ook ten koste van zo ongeveer alles worden voorkomen, aldus de aandeelhouders van Kluwer. Het bedrijf versnelt daarom de lopende onderhandelingen met Wolters Samsom en in datzelfde jaar 1987 heeft de overname door Wolters Samsom plaats en ontstaat Wolters Kluwer.