EU legt sancties op aan Chinese bedrijven om steun aan Rusland

Twee grote spelers uit de Chinese satellietindustrie in de ban.

De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan negentien Chinese bedrijven om steun aan de Russische oorlogsinspanningen in Oekraïne. Onder het veertiende pakket van Europese sancties tegen Rusland werden in totaal 61 nieuwe bedrijven aan de sanctielijst toegevoegd, waarmee het totaal uitkomt op 675 bedrijven.

Lees ook op CFO.nl: Zijn CFO’s goed genoeg voorbereid op geopolitieke disruptie?

De bedrijven op de sanctielijst zijn onderworpen aan strenge beperkingen op de verkoop van goederen en technologie die gebruikt kunnen worden voor de Russische defensiesector. Onder de nieuw toegevoegde bedrijven bevinden zich twee grote spelers uit de Chinese satellietindustrie die betrokken zijn bij de verkoop van satellieten en satellietbeelden aan de Russische huurlingengroep Wagner.

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

China ontkent de westerse beschuldigingen dat het de militaire campagne van Rusland in Oekraïne steunt. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde de beschuldigingen als “onjuiste informatie”.

Naast de negentien Chinese bedrijven voegde de EU ook negen bedrijven uit Turkije toe aan de lijst, twee uit Kirgizië, één uit India, één uit Kazachstan en één uit de Verenigde Arabische Emiraten. In Rusland gevestigde bedrijven vormen ongeveer de helft van de 61 nieuwe bedrijven die aan de EU-lijst werden toegevoegd.

Gerelateerde artikelen