Eurozone bedrijvigheid stagneert: onzekerheid invoerheffingen drukt op vertrouwen

De economische bedrijvigheid binnen de eurozone heeft in april nauwelijks groei laten zien. Volgens marktonderzoeker S&P Global is dit grotendeels te wijten aan de toenemende onzekerheid rond Amerikaanse invoerheffingen, wat het vertrouwen in de dienstensector naar het laagste niveau in bijna vijf jaar heeft gedrukt.
Kerncijfers onder druk: PMI daalt richting stagnatie
De samengestelde Purchasing Managers’ Index (PMI) voor de eurozone daalde van 50,9 in maart naar 50,1 in april. Deze index – waarbij een stand boven de 50 duidt op groei – wijst nu op nauwelijks economische expansie, met risico op krimp als de trend doorzet.
-
De Duitse industrie, traditioneel de motor van de eurozone, liet opnieuw een scherpe terugval zien.
-
Ook Frankrijk rapporteerde zwakkere cijfers dan verwacht, vooral in de maakindustrie.
Voor CFO’s betekent dit dat economische onzekerheid in de kernlanden van Europa directe impact kan hebben op investeringsbeslissingen, productiecapaciteit en vraagprognoses.
Lees ook op CFO.nl: Heleen Mees: “Alles wat in Europa nu als urgent wordt gezien, kan worden opgepakt door Nederlandse bedrijven.”
Geopolitieke spanningen zetten dienstensector en export onder druk
De onzekerheid over nieuwe Amerikaanse importheffingen, mogelijk gericht op Europese goederen, is een belangrijke factor achter het verslechterende sentiment in de dienstensector. Volgens economen duwt dit de bredere economie richting stagnatie.
“De versnelde daling in nieuwe orders suggereert dat de zwakte structureel is en langer kan aanhouden,” aldus een econoom van de Hamburg Commercial Bank.
Toch zijn er lichtpunten: verwachte hogere Duitse investeringen in infrastructuur en Europese defensie-uitgaven kunnen op termijn zorgen voor een impuls.
Recessierisico voor Duitsland – impact voor de hele eurozone
Joachim Nagel, president van de Bundesbank en lid van het bestuur van de ECB, waarschuwde dat Duitsland dit jaar het risico loopt op een technische recessie, mede als gevolg van de Amerikaanse handelspolitiek.
De Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau noemt het een “verlies-verliesspel“, waarbij protectionistische maatregelen zonder solide economische basis de wereldeconomie dreigen te destabiliseren. Hij pleit voor de-escalatie en dialoog om een verdere escalatie van importtarieven te voorkomen.
Wat betekent dit voor CFO’s?
-
Herzie economische scenario’s en pas budgettering aan op basis van lagere groei in de eurozone.
-
Beperk blootstelling aan markten met hoge geopolitieke risico’s, vooral in exportgedreven sectoren.
-
Denk strategisch na over supply chains en productiecapaciteit in licht van mogelijke tariefverhogingen.
-
Gebruik kansen in defensie- en infrastructuurinvesteringen voor langetermijnpositionering