(ex-)CFO Eric Wildschut van failliet Aldel: “Het gevoel leeft dat we in de steek zijn gelaten.”

Afgelopen donderdag werd bekend dat aluminiumfabrikant Aldel uit Delfzijl failliet is verklaard.

CFO zijn in tijden van energiecrisis. Steeds meer bedrijven schalen hun energieverbruik af, of sluiten tijdelijk de poorten. En sinds vorige week is aluminiumfabrikant Aldel uit Delfzijl failliet. Exploderende energieprijzen maakten de bedrijfsvoering – die voor een flink deel leunt op stroom en gas – steeds ingewikkelder voor CFO Eric Wildschut. Komende maanden houden zo’n 20 tot 25 werknemers het bedrijf nog wel op de ‘waakvlamstand’. Maar daar zit Wildschut zelf niet meer bij. Hij is sinds vandaag niet meer in dienst van Aldel.

Wildschut (die eerder bij Shell en de NAM werkte) startte in juni 2019 als Chief Financial Officer bij Aldel. Begin 2020 brak de coronacrisis uit, dit jaar viel Rusland Oekraïne binnen – en nu zitten we midden in een Europese energiecrisis.

“Ik heb in de afgelopen twaalf maanden waarschijnlijk meer meegemaakt dan menig CFO in z’n hele loopbaan. We hebben binnen een jaar meer dan 300 mensen moeten ontslaan, er is een management buy-out geweest, een staking en nu dan het faillissement”, vertelt Wildschut in een telefonische toelichting aan Business Insider

Even niets
Op de vraag wat hij de komende weken van plan is, luidt het begrijpelijke antwoord dan ook: “Even niets.”

Afgelopen vrijdag gaf curator Erik Eshuis aan dat er vóór de kerst een nieuwe koper gevonden moet worden voor Aldel om het bedrijf nog een toekomst te geven in Delfzijl. Is dat realistisch? "Uit de gesprekken die tot nog toe zijn gevoerd met potentiële kopers is niets gekomen", legt Wildschut uit. "Maar de situatie is nu anders, in die zin dat er na het faillissement geen sprake meer is van schulden die een koper moet overnemen. Mogelijk verandert het perspectief daardoor, maar zo'n overnameproces moet niet te lang duren."

Wildschut wijst er ook op dat energieprijzen recent zijn gedaald, in ieder geval de inkoopprijzen voor levering op korte termijn. "De eerste zes maanden van dit jaar is er gewoon winst gedraaid bij Aldel. Het grootste risico zit 'm in de volatiliteit van de gasprijzen, dat moet je kunnen afdekken."

Wat Wildschut de afgelopen maanden vooral heeft teleurgesteld is de reactie van de overheid op de problemen bij Aldel. "Het gevoel leeft dat we in de steek zijn gelaten. De overheid heeft op geen enkele manier generieke of individuele maatregelen willen nemen. Je wilt als industrie wel het idee hebben dat je welkom bent, dat je gesteund wordt in moeilijke tijden."

Dan gaat het volgens Wildschut in eerste instantie simpelweg om de mogelijkheid gehoord te worden bij de overheid. Er zijn volgens hem tal van oplossingen denkbaar, en dat hoeft niet altijd meer geld te kosten. "Zo is er bijvoorbeeld een subsidieregeling voor bedrijven die veel stroom gebruiken, in de vorm van een indirecte kostencompensatie voor de CO2-uitstoot. In de coronatijd werd die subsidie eerder uitbetaald. Dat was voor Aldel nu ook waardevol geweest. Dat is puur een kwestie van timing."

"Je zou door moeten kunnen."
Heeft het exploiteren van een energie-intensieve fabriek in Delfzijl nog zin volgens Wildschut? Aldel is opgericht in de jaren '60 van de vorige eeuw in Delfzijl, met de gedachte dat de vestigingsplaats in de provincie aantrekkelijk was vanwege de beschikbaarheid van goedkoop Gronings gas. Met de voorgenomen sluiting – en afschaling – van Groningen is die rationale verdwenen. Nederland is in korte tijd zeer afhankelijk geworden van de volatiele internationale energiemarkten.

Het energieverbruik van Aldel is in de afgelopen decennia steeds sterker gestuurd door de elektrificatie van de productieprocessen. "We hebben de afgelopen twintig jaar nooit goedkopere stroom gekregen, maar gewoon de marktprijs betaald. Dat heeft er ook voor gezorgd dat de aandacht continu gericht is geweest op een zo hoog mogelijke energie-efficiëntie met een bijbehorend verduurzamingstraject." Daarom denkt Wildschut dat een normalisering van de energiemarkt een rendabele exploitatie voor Aldel mogelijk zou moeten zijn. "Je zou door moeten kunnen."

 

 

 

Gerelateerde artikelen