Executive Day 2017: Wat kunnen Belgen en Nederlanders van elkaar leren?

Op 21 september 2017 treffen 300 Belgische en Nederlandse bestuurders elkaar op Executive Day 2017 op Kasteel van Brasschaat. Organisator Kevin Mottard (CFO Community Nederland, Alex van Groningen) en één van de founding partners, Luc Van Den Cruijce van FINANCEbuilders, vertellen meer over hoe dit unieke event tot stand is gekomen en wat de deelnemende executives kunnen verwachten.

“Vanuit Alex van Groningen organiseren we al 20 jaar voor C-suite level mensen (Finance, HR, general management, M&A) netwerkevents en grote congressen”, begint Mottard. “Vanuit deze Nederlandse communities klinkt al langer de wens door om een keer iets met België te doen. Enerzijds zodat zij hun zakelijke netwerk over de grens kunnen uitbreiden en anderzijds om meer over elkaar te leren. Belgen en Nederlanders hebben veel gemeenschappelijk, maar er is ook iets wat ons scheidt. Dit is het uitgangspunt geweest van waaruit we ‘Executive Day: Belgium Meets the Netherlands’ zijn gaan neerzetten.”

In België zocht Mottard, zelf een Vlaming, vervolgens een founding partner en vond die in Luc Van Den Cruijce van FINANCEbuilders, een onderneming actief in interim management van financiële profielen. “Wij zijn een bedrijf dat sterk inzet op persoonlijke relaties en we organiseren al kleinschalige events zoals ontbijtsessies en dinners voor CFO’s. Deze Executive Day is voor ons een goede aanvulling en biedt ons de mogelijkheid om Nederlandse en Belgische CFO's samen te brengen en van elkaar te laten leren”, geeft Van den Cruijce aan. “Wij geloven in The Future of Work, het steeds flexibeler worden van de arbeidsmarkt. Nederland staat daar al een stapje verder in dan België en dit kadert dan ook in het thema van de Executive Day.”

 
Van Den Cruijce bezocht in 2016 de FM Dag in Den Bosch en constateerde dat een evenement van dit niveau qua programma en niveau van bezoekers er op dit moment niet is in België. “Er zijn een aantal verkiezingsevents en kleinere management bijeenkomsten, maar echt inhoudelijke evenementen met zulke sterke keynote sprekers, breakout sessies en netwerken op dit niveau heb ik nog niet gezien. Dus dit is een prachtige kans voor ons.”

Visie versus pragmatisme
Er zijn dingen die anders zijn, maar ook veel gelijkenissen tussen België en Nederland, constateert Van Den Cruijce: “Dit is een fantastisch event om deze verschillen en overeenkomsten te onderzoeken en al onze netwerken uit te breiden en te verdiepen.”

Wat Van Den Cruijce als belangrijk verschil opmerkte in het Nederlandse bedrijfsleven is de vergadercultuur. “In Nederland heb je 17 miljoen bondscoaches. In België kun je over het algemeen sneller beslissen. Anderzijds, in Nederland wordt je als buitenlander heel snel aanvaard terwijl dit in Vlaanderen net omgekeerd is. Het kost hier echt tijd om in de familiaire sfeer door te dringen. Hier zijn Belgen wat meer beschermend in. Nederlanders zijn meer open en direct.” 


Kevin Mottard (l) en Luc Van Den Cruijce

Wat Mottard is opgevallen is dat Nederlandse bestuurders grootser denken. “Ze hebben doorgaans grotere ambities en plannen dan hun Belgische peers. Omgekeerd zijn Belgen wel pragmatischer. Wanneer je bedrijf in brand staat, kun je beter een Belg hebben. Die gaat direct op zoek naar een oplossing, terwijl een Nederlander eerst een plan moet uitdokteren. Maar als jij binnen vijf jaar het grootste bedrijf in jouw industrie wilt worden, denk dan eerder aan een Nederlandse CEO. Klopt, AB InBev laat wat anders zien, maar ik denk dat je in algemene zin toch beter een Nederlander kunt aannemen die met iets meer visie en bevlogenheid opereert.”

Een laatste verschil – waar Mottard zich persoonlijk nog steeds aan kan storen – is dat Nederlanders door de nine to five mentaliteit waar ze zich zo aan houden altijd zo druk en gefocused op efficiëntie zijn. Belgen werken veel meer uren. “In België maken we het werk wat aangenamer en die Belgische manier kiezen we uiteraard voor de Executive Day. De executives die komen hoeven dus niet bang te zijn een glaasje melk en broodje kaas aan te treffen.”

Programma Executive Day
De opening van Executive Day wordt verzorgd door Bart de Wever (sinds 2013 burgemeester van Antwerpen) – volgens Mottard “een van de meest bevlogen en ideologische politicus in Europa.” Vanuit zijn achtergrond als historicus neemt De Wever het publiek op soms komische wijze mee in de gezamenlijke geschiedenis van de twee landen en wat we van elkaar kunnen leren. Vervolgens gaan in een paneldiscussie aansprekende vertegenwoordigers uit het Belgische en Nederlandse bedrijfsleven, waaronder Duco Sickinghe (Oud CEO Telenet) en Niko Demeester (Secretaris-Generaal Voka), hierover met de Wever in discussie. 

Een volgende spreker is Rik Torfs (hoogleraar en rector KU Leuven) die een belangrijk en zeer actueel thema zal bespreken, namelijk hoe beide landen omgaan met de verliezers van globalisering en digitalisering en de tweedracht die dit in onze samenleving brengt. “Populistisch partijen, zoals Marine le Pen in Frankrijk, zijn als de thermometer die de koorts aangeeft”, zegt Mottard. “Ik vind dat we als elite – die we toch zijn – niet de thermometer moeten weggooien, maar iets moeten doen aan de ziekte die de koorts veroorzaakt.” Na het betoog van Torfs gaat het panel daar ook over in discussie.

Daarna volgt de lunch, zoals gezegd in Belgische stijl. 

“In de middag hebben we een breakout programma met inspiratiesessies”, vervolgt Mottard. “Enkele inspirators zijn Wim Vanseveren, Directeur Vlaams-Nederlands huis deBuren, die gaat uitleggen hoe we elkaar cultureel beïnvloed hebben en Rudy Aernoudt (Chief Economist European Commission).” 

Er zijn ook vakinhoudelijke sessie waar CEO’s, CFO’s, CHRO’s worden geïnterviewd en met elkaar in gesprek gaan. Mottard: “Actuele Nederlands-Belgische fusies worden besproken. Wat zijn de sleutelfactoren voor het succesvol mergen van de twee culturen en wat zijn de valkuilen? Ook gaan we het hebben over verschillen in wetgeving: hoe is het aantrekken en afscheid nemen van medewerkers geregeld in beide landen en wat betekent dit voor het talentmanagement van organisaties? Tot slot zijn er rondetafeldiscussies waarin we verschillende bloedgroepen, CEO’s, CFO’s en CHRO’s, met elkaar het dialoog te laten aangaan. In deze discussies staat het overkoepelende thema de ‘Founder’s Mentality’ (geïnspireerd door het gelijknamige boek van Bain & Company’s Chris Zook en James Allen, red.) centraal: hoe kun je bij groei en de daaruit volgende behoefte aan meer control en professionalisering toch ondernemerschap in de organisatie houden? Hierin kunnen we van elkaar leren. Luc haalde al de vergadercultuur van de Nederlanders aan. Omgekeerd zijn Nederlandse bestuurders vaak erg bevlogen, één belangrijk kenmerk van de founder’s mentality. We sluiten de dag af met een walking diner.”

Nog een aantal sprekers die tijdens de Executive Day hun opwachting maken zijn: 
– Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp
Zal vertellen over de rol van het havenbedrijf in de dynamische economie.
– Tom Palmaerts, Trendwatcher en specialist in Generatie Z
Legt uit hoe je organisaties bouwt waar de nieuwste generatie wilt werken. 
– Jochem Schellens, Directeur Sportcentrum Papendal
Waarom TeamNL zo succesvol is op de Olympische Spelen en wat België daarvan kan leren. 
– Katrien Dewyngaert
Maakt een vergelijking tussen de Nederlandse en Belgische start-up culturen. 
 
Dit event is een baseline voor het verder ontwikkelen van deze community in België en Nederland, besluit Van Den Cruijce. “Wat FINANCEbuilders en Alex van Groningen gemeen hebben is dat de relaties centraal staan. Dat is een gemeenschappelijk DNA dat we beide hebben en de Executive Day sluit daar perfect op aan.” 
“En net als onze andere events organiseren we dit niet voor de mensen, maar samen met de mensen”, zegt Mottard tot slot. “Het is van begin tot eind een gezamenlijke effort.”
 
———————————
Belgium meets the Netherlands. Op 21 september 2017 vindt de Executive Day 2017 plaats in België. Een unieke kans om met collega's over de grens te netwerken en van elkaar te leren. Kom ook naar dit evenement. Bekijk de website voor meer informatie en aanmelding.

Gerelateerde artikelen