Expert: Loonkloof dichten vergt loontransparantie werkgevers

Transparantie over salarissen vraagt om een mindsetverandering.

Katrín Jakobsdóttir, de premier van IJsland, legde dinsdag haar werk neer vanwege de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Ook in Nederland is de loonkloof een groot probleem, en neemt die zelfs toe. Organisaties moeten daarom transparant zijn over salarissen om die kloof te dichten.

Salarissen zijn nog in grote mate afhankelijk van onderhandelingen. “Waar zit je nu op?” is een veelgehoord vertrekpunt. Vervolgens worden er opgeblazen cijfers genoemd en wordt er zelden om een onderbouwing gevraagd (want dat zou een teken van wantrouwen zijn). Kortom, hoe beter je kunt bluffen, hoe hoger je salaris.

Lees ook: “Wat je ziet is dat functiehuizen soms niet echt meer aansluiten op de huidige marktsituatie.” (cfo.nl)

Het idee was eigenlijk dat je salaris af zou moeten hangen van je toegevoegde waarde binnen de organisatie. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om dat te bereiken. Een salarishuis met korte schalen draagt bij aan duidelijkheid. Kandidaten die aantoonbaar meer verdienen kunnen met een sign-on bonus eenmalig tegemoet worden gekomen, zodat ze toch worden binnengehaald.

Mindset- en cultuurverandering

Transparantie over salarissen vraagt om een mindsetverandering, niet alleen bij werkgevers maar ook bij werknemers. Ook zij kennen veel schroom. Uit recent onderzoek van Top of Minds onder 507 executives blijkt namelijk dat slechts een kleine meerderheid (55 procent) van de respondenten zich kan vinden in de stelling: "Mijn collega's mogen best weten wat ik verdien."

Lees ook: Martijn Willems (CFO Provalliance): “Impact maken, niet salaris, is de drijfveer voor financials.”

De oplossing van de loonkloof is dus niet alleen een kwestie van informatiedeling, maar vooral een cultuurverandering. Ellenbogenwerk maakt plaats voor openheid, vertrouwen en samenwerking. Leidinggevenden en managers spelen hierin een cruciale rol. Zij kunnen het gesprek over loonsvergelijking faciliteren en een constructieve omgeving creëren waarin verschillen bespreekbaar zijn. Natuurlijk geeft een transparante beloning op korte termijn meer discussie. Maar op lange termijn geeft het meer gelijkheid.

(ANP)

Gerelateerde artikelen