Ferdy Dautzenberg (CFO van HyET Solar): “You can’t do it all in once.”

Opschalen, risico’s mitigeren en rapporteren in de Champions League.

Iets meer dan een jaar is Ferdy Dautzenberg nu in dienst als CFO bij HyET Solar, de Nederlandse producent van flexibele lichtgewicht zonnepanelen in Arnhem. De orderportefeuille is goed gevuld, maar Dautzenberg heeft als CFO nog genoeg te doen.

Opschalen en geld ophalen

Dautzenberg: “HyET Solar zit momenteel in de transitie van een R&D organisatie naar een commerciële organisatie. Wij hebben nu meer dan 20 nieuwe machines opgesteld staan die samen lichtgewicht zonnepanelen produceren. Uniek en onderscheidend is dat de zonnepanelen op rollen worden gemaakt tot ca. 2.5 kilometer. De nieuwe fabriek in Arnhem is goed gedesigned, maar onze zonnecellen zijn zo dun als een mensenhaar. Je kunt je voorstellen dat er bij iedere minimale afwijking in proces of materiaal, voldoende uitdagingen zijn om de rollen door alle machines heen te voeren en gelijktijdig de hoge kwaliteit te waardborgen. Maar we verwachten dit jaar per kwartaal grote sprongen te maken in onze yield– dat is nodig om sneller richting een positieve EBITDA te kunnen komen.”

Een andere uitdaging van de CFO: “Hoe kan ik een uniek high tech product, met semiconductor eigenschappen, op zo’n manier in de markt zetten dat partijen hierin willen financieren? Onze huidige financieringsbehoefte bestaat nu uit te overzienbare funding voor het doorontwikkelen van onze huidige 40 MW plant in Arnhem naar nog betere panel efficiency. De volgende stap is het ontwikkelen van onze toekomstige 1 GW megafabriek, het liefst in Nederland.”
In de onomkeerbare ingezette deglobalisering van de wereldeconomie (IRA, limited resources act), aangewakkerd door de bewustwording dat aanvoerketens een gevoelige schakel zijn leveringszekerheid van producten en grondstoffen, kunnen HyET Solar een rol spelen, volgens de CFO. “Ons zonnefolie is volledig circulair en voor grondstoffen niet afhankelijk van aanvoerketens buiten Europa.”

De ambitie van HyEt Solar zou gefinancierd kunnen worden met een beursgang, aangevuld met bancaire financieringen, aldus Dautzenberg. “Voor dit concept is ook veel internationale belangstelling uit diverse continenten. Omdat ons fabrieks-concept is gebaseerd op modulaire productielijnen, is uitbreiding relatief eenvoudig en biedt het ook internationaal kansen voor Nederlandse machinebouwers.”
De groeispurt kan volgens de CFO worden gerealiseerd omdat de flexibele lichtgewicht panelen niet concurreren met glazen panelen. “Er zijn geen constructieve beperkingen onze panelen kun je plaatsen op plekken waar dat nu nog niet mogelijk is. Tevens is de vervangingsmarkt van de huidige glazen panelen zeer interessant. Ons product kan over bestaande panelen heen worden geplakt, als deze aan het einde van hun life cycli zitten.”

Klaarstomen voor beurswaardige rapportering

De belangrijkste goals van Dautzenberg voor nu zijn: 1) het productieproces in Arnhem op orde krijgen – “de output in effectieve meters en de continue verbetering van de panel efficiency” –  2) beheersing van de kostprijs – “en dan met name de bill of materials” –  en 3) aantonen dat het businessmodel internationaal schaalbaar is – “alles om een gezonde EBITDA-marge te kunnen afleveren.”

Het staat allemaal op de agenda voor dit jaar. Dautzenberg weet ook al hoe. “Vanuit Arnhem investeren we serieuze bedragen in Research en Development om onze technologische voorsprong te behouden. We werken nauw samen met bijvoorbeeld de TU Delft, de TU Eindhoven en TNO, aan onze technologie roadmap.”

Het doel: “De efficiëntie van onze  volgende generatie zonnecellen te laten groeien naar ver boven de 20%.” HyET Solar heeft vorig jaar 35 miljoen euro subsidie gekregen uit het Nationaal Groeifonds voor deze ‘Perovskieten roadmap’. “Perovskiet zonnecellen hebben naast de potentiële hoge efficiency het voordeel dat ze zijn opgebouwd uit niet schaarse materialen die ook nog eens relatief goedkoop zijn.”

Hoe de volgende financieringsronde er precies uit gaat zien, dat weet de CFO nog niet. Maar omdat hij alle scenario’s wil openhouden is Dautzenberg  de onderneming aan het klaarstomen voor een beurswaardige rapportering. “Dus dan heb je het over een ERP en MES-systemen, IFRS-conversie en een beurswaardige jaarrekening. We zijn erg blij dat KPMG bereid is gevonden om onze auditor te zijn in deze journey.”

Boekhouden op Champions League-niveau

De financiële afdeling van de scale-up moet dit jaar gaan boekhouden op Champions League-niveau. “Dus dat betekent ook: sturen op winstmarge van klanten, kosten van installatie (BOS) en de inkoop van materialen onder controle krijgen. Als we voor een IPO gaan, zou het een: ‘deep green IPO’ moeten gaan worden. Onze panelen zijn volledig recyclebaar, gebruiken geen zeldzame materialen en hebben een extreem lage Co2 footprint, zeker in vergelijking met de traditionele silicium panelen.”

Dautzenberg verwacht een ontwikkelingsvoorsprong te hebben op de concurrentie van vijf tot zeven jaar: “een tijd die we natuurlijk ook gaan benutten voor continue product improvement.”

Je eigen raceauto bouwen

Dautzenberg, die in het bezit is van master in Economics en Accountancy begon ooit bij Shell, werkte daarna jaren bij HBG (nu BAM), GTI (nu Engie) en als CFO bij KEMA (nu DNV), de energie-consultancy onderneming uit Arnhem – en uiteindelijk als partner bij Solveigh Ventures uit Rotterdam.

“Werken bij een scale up is echt heel erg veel anders dan bij een corporate. Het voelt alsof we een beetje een eigen high tech raceauto aan het bouwen zijn voor een sprintrace. We moeten onze ‘one of a kind’ flexibele zonnepanelen, waaraan we extreem hoge eisen stellen, wel als eerste producent grootschalig op de markt kunnen brengen. Dat is een heel bijzondere reis. HyET Solar was echt een R&D club, die zich nu transformeert naar een naar een efficiënte productieorganisatie en waar mijn pragmatische aanpak en financiële coaching heel erg wordt gewaardeerd.”

De CFO stuurt heel bewust op een compact Finance team. “Wij huren professionele partijen in om ons te ontzorgen op specifieke onderwerpen. In deze fase betaal ik liever wat meer voor ‘flexibele handjes’ dan meteen de payroll te belasten. Zo probeer ik ook binnen de organisatie het goede voorbeeld te geven. Een bijkomend voordeel is dat de professionals die je van buiten inhuurt, naar je processen blijven kijken met een frisse, flexibele outside-in blik. Dat vind ik de meerwaarde. En partijen waarmee wij werken zien het ook als een kans om zich te profileren als adviseur voor de duurzame Nederlandse scale-up in de maakindustrie.”

Sturen op risico’s

Stapje voor stapje is de CFO ook  risicomanagement aan het invoeren. “Als een van de machines in ons modulaire systeem kapotgaat, staat de productie stil. Dat is kwetsbaar. Een ander risico: is het personeel dat ik nu heb ook nog het juiste personeel als ik straks ga groeien naar een grootschalige commerciële productieorganisatie? Is er een impact op de Wp prijs van onze zonnepanelen bij fluctuaties van de elektriciteitsprijs? Hoe verzeker je dat je zolang mogelijk een speciality product blijft, waarmee je kan wegblijven van de Catch-22 salesprijs down, bill of material up?” Dautzenberg heeft als CFO ook de mindset van een riskmanager. Dat hoort erbij: “Risico’s moet je niet zien als een belemmering, maar als iets om op te sturen vanuit de board.”

Gelukkig hoeft hij het niet alleen te doen: “We hebben er sinds februari een nieuwe, zeer ervaren CEO aan boord: Ronald Pechtold. Hij neemt het stokje over van Rombout Swanborn, onze founder. De dagelijkse leiding is nu in handen van Roland en mij en er is afgesproken later dit jaar ook de governance structuur verder te versterken met een 2-tier board. Een verzoek – en eis – van de nieuwe financiers en natuurlijk ook een logische stap in onze verdere professionalisering.”

Samen met zijn collega’s zal Dautzenberg zich dit jaar bezighouden met de drie grote uitdagingen van de organisatie: “Opschalen, onze productierisico mitigeren en rapportering op beurswaardig niveau. En met een green IPO als een van de reële toekomstige opties moeten we natuurlijk ook onze ESG-rapporteringen verder perfectioneren. Het moet allemaal gebeuren in de komende maanden. But you can’t do it all at once.”

 

 

Registreer je nu voor CFO Day 2024 en zorg dat je erbij bent op 30 mei!
https://cfoday.nl/aanmelden/

Deelname aan CFO Day is voorbehouden aan CFO’s van organisaties met een omzet van minimaal € 200 miljoen.

Gerelateerde artikelen