De 8 grootste belemmeringen van risicomanagement

Maar weinig financials hebben het gevoel grip te hebben op de belangrijkste bedrijfsrisico's. Hoe komt dat?

Organisaties hebben op allerlei fronten te kampen met risico’s. Of het nu gaat om nieuwe toezichtregels of cyberdreiging – aan alle kanten liggen de waarde en groeikansen van de business onder vuur. Finance speelt een belangrijke rol in risk management door de juiste processen en waarborgen in te stellen. Toch blijkt uit recent onderzoek van Workday dat nog geen 40 procent van de financieel verantwoordelijken vertrouwen heeft in de mate waarin ze grip hebben op de belangrijkste bedrijfsrisico’s.

Auteur Rob Cools is Product Marketing Director bij Workday
Lees ook: De 7 grootste risico's in finance

Voor het onderzoek zijn wereldwijd ruim 650 CFO’s en senior financiële managers uit verschillende sectoren gevraagd naar hun vertrouwen in het managen van risico’s. In het algemeen zien zij data en technologie als meest belangrijke barrières tussen finance en gedegen risk management. Grote organisaties zien vooral het gebrek aan data als grootste bezwaar. Middelgrote organisaties lopen tegen het ontbreken van up-to-date informatie aan. 

Volgens alle ondervraagden zijn dit voor hen de 8 meest belangrijke belemmeringen: 

  1. We beschikken niet over de data en informatie om risico’s te onderscheiden
  2. De juiste systemen en technologie ontbreken om het auditproces te vereenvoudigen
  3. We zijn te weinig gestimuleerd om risico’s te beperken
  4. In het financiële auditproces zijn er te veel concurrerende prioriteiten
  5. Er heerst geen risicocultuur en -instelling
  6. De bestuurders geven geen prioriteit aan risk management
  7. We hebben niet de kennis en vaardigheden om nieuwe en opkomende risico’s te onderscheiden en beheren
  8. In projecten is er niet vroeg genoeg aandacht voor compliance en controle

Prioriteiten bij gebrek aan data en informatie

Financiële managers zijn dus vooral bezorgd over het gebrek aan relevante data en juiste informatie om risico’s beter te kunnen beheren. Voor organisaties die dat willen aanpakken, is er een aantal prioriteiten om de weerbaarheid tegen risico’s te verbeteren. 

Maak gebruik van de technologische mogelijkheden van vandaag. Bij veel bedrijven zit de waardevolle data namelijk vast in oude legacy-systemen en binnen silo’s in de organisatie. Daardoor is het voor financials bijna onmogelijk om risico’s te onderkennen. Ze hebben gewoonweg onvoldoende inzicht om het complexe risicolandschap goed te kunnen beheren en dat is een gemiste kans. Met de huidige (cloud)capaciteiten en geavanceerde analytics is het relatief eenvoudig om waardevolle inzichten te destilleren uit enorme datavolumes. Met de juiste risicoanalysetools kun je een analyse maken uit zowel interne als externe gegevens. Je kunt zelfs gestructureerde en ongestructureerde data gebruiken voor extra inzicht, bijvoorbeeld uit sociale media. Met machine learning en voorspellende analytics is het mogelijk om risicoanalyses steeds slimmer en preciezer te maken. Zo kun je bijvoorbeeld klanten met een hoog risico, potentiële fraudeurs en klanten die waarschijnlijk op tijd betalen van elkaar onderscheiden. 

Zorg daarbij dat de juiste mensen op tijd de juiste informatie krijgen. Dankzij de huidige technologie is het mogelijk dat degenen die de beslissingen nemen, over realtime data kunnen beschikken. Zoals een CFO van een grote internationale organisatie al zei: “Ik heb de meeste zorgen over wat we niet weten. Hoe meer informatie we hebben, hoe beter we beslissingen kunnen nemen. Daarbij is het belangrijk dat als je de data hebt, je die dan ook goed kunt doorgronden. Want zo niet, dan kun je met al die data toch nog de verkeerde beslissingen nemen.”

Traditionele vs. next generation financials

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat verouderde technologie een punt van zorg is. Er zijn echter wel duidelijke verschillen bij de diverse ‘soorten’ financiële managers. Aan de ene kant heb je de ‘next generation’ financiële managers. Dat zijn de respondenten die meestal jonger dan 40 jaar zijn en vooral ervaring hebben opgedaan in niet-financiële functies. Voor deze groep is het ontbreken van de ‘juiste systemen en technologie om het auditproces te vereenvoudigen’ het allergrootste zorgpunt. De groep ‘traditionele managers, van vaak 50 jaar en ouder met een carrière vrijwel uitsluitend in finance, zien veel meer factoren die een belemmering vormen voor adequaat risk management: het ontbreken van kennis, vaardigheden en de juiste stimulansen. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat er verschillen zitten in hoe grote en middelgrote organisaties aankijken tegen de belemmeringen die finance ondervindt bij risk management. Voor middelgrote organisaties is het ontbreken van een risicobewuste cultuur en instelling een van de twee meest belangrijke issues. Bij grote organisaties staat dit punt juist helemaal onderaan. Kennelijk is het bij middelgrote organisaties erg belangrijk om duidelijk en consequent te zijn in de communicatie over de waarden en het gewenste gedrag bij het beheren van de risico’s. 

Meer opvallende bevindingen over risicobeheer voor financiële managers zijn te vinden in het Workday-rapport ‘Workday Global Finance Leader Survey’. Dat rapport (Engelstalig) vindt u hier