Finance Transformation 2016: Circulaire economie brengt ons van bezit naar gebruik

De aarde is een gesloten systeem en alles wat daarin zit eindig, ook grondstoffen. Dit is geen bedreiging maar een enorme kans om onze economie op een andere leest te schoeien. In de circulaire economie heeft bezit nog een minieme betekenis, delen in waardeketens en waarde toevoegen in de keten wordt decisief. Dit vraagt om hele andere verdienmodellen. U als financial zal de leiding moeten nemen in het omdenken van uw organisatie.

Tijdens het Jaarcongres Finance Transformation 2016 dat op 10 november plaatsvindt, hoort u van Thomas Rau, een van de inspirerende pleitbezorgers van de circulaire economie, hoe deze nieuwe circulaire economie eruit zal zien.

Geen producten maar diensten

Volgens Rau is het een economie waar we producten niet langer bezitten maar gebruiken en waar geen producten meer worden verkocht maar diensten. Rau weet waarover hij spreekt, hij inspireerde Philips om Circular Lighting, waarbij geen lampen worden verkocht maar verlichting als een dienst, te ontwikkelen. Hij adviseert bedrijven en overheden om een bijdrage te leveren aan de sprong naar de circulaire economie.

Volgens Rau staan we voor de keuze: anders gaan denken of uitsterven. We leven volgens hem te veel in het hier en nu en maken we keuzes die niet verder reiken dan onze eigen neus. In een van de sessie waar hij aan deelneemt tijden Finance Transformation, pleit hij voor een omwenteling in ons denken: van lineair naar circulair. Rau gaat dan ook verder in op wat dit concreet betekent en welke gedrag en denken hiervoor nodig is binnen uw organisatie, en hoe dit in het huidige digitale tijdperk makkelijker dan ooit is geworden.

Rentmeesterschap

Om enkele voorbeelden van het denken van Rau te geven: in die visie van Rau zijn grondstoffen eindig en is arbeidskracht oneindig. Overheden zouden volgens hem alles wat eindig is moeten belasten, dus het gebruik van grondstoffen, en alles wat oneindig is, arbeid, moeten ontlasten. Om te voorkomen dat grondstoffen verloren gaan moet er een grondstofpaspoort komen zodat deze geen afval kunnen worden. “De transformatie zit in de stap van roofbouwmaatschappij naar een oogstmaatschappij. Rentmeesterschap dus”, aldus Rau.

In een circulaire economie zullen volgens de visionair de innovatiecycli langer worden en de sprongen groter. “Als Apple zelf weer de oude iPads in moet zamelen om daar indium et cetera uit te halen, denkt Apple wel wat beter na over het uitbrengen van weer een nieuwe versie met een ander knopje. Waarschijnlijk wachten ze dan tot ze echt wat nieuws hebben.”

De praktijk

Naast de visie is er tijdens Finance Transformation ook aandacht voor de praktijk. Beddenfabrikant Auping is een onderneming die de principes van Rau in de praktijk brengt. Auping recyclet oude matrassen en doet onderzoek hoe zij van producten, matrassen en bedden, naar diensten zoals het bieden van slaapcomfort, kunnen gaan. Hierbij zijn nog de nodige obstakels te nemen maar CEO  Aart Roos is intrinsiek gemotiveerd om een positieve impact te maken op de wereld. Hij schetst hoe circulair denken in de bedrijfsvoering steeds meer een realiteit wordt en waarschuwt dat u de boot kunt missen als er niet voor kiest. Willemien Boot, CFO van Auping, geeft tijdens een rondetafel uitleg over wat de gevolgen van het businessmodel zijn, de obstakels die ze tegenkwam en de verdere stappen richting circulaire economie.

Wilt u de keynote van Thomas Rau bijwonen en mee discussiëren over de circulaire economie, meldt u zich dan hier aan voor het Jaarcongres Finance Transformation dat op 10 november in Utrecht wordt gehouden. 

Gerelateerde artikelen