Wat AkzoNobel leerde van Finance Transformation
Die omvorming binnen de finance functie is nu ongeveer sinds 2011 onderweg bij AkzoNobel. In tegenstelling tot bij abdere bedrijven ging dat gelijk op met de transformatie van de business. Wat zijn de belangrijkste ervaringen van Hans de Vriese?
Lees ook: AkzoNobel ligt op koers met finance transformation
Wat zijn voor jou de belangrijkste obstakels en risico’s binnen finance transformation?
“Allereerst is het van groot belang om de snelheid erin te houden. De organisatie kan verzanden in discussies, die veel te diep gaan, waardoor er vertraging ontstaat. Ik geloof meer in het snel invoeren van de veranderingen om dan gedurende het proces verbeteringen door te voeren. Mijn ervaring is dat in de laatste twintig procent van de verandering, 80 procent van de tijd gaat zitten.
“Een tweede risico is dat je onvoldoende communiceert. Binnen change management bestaat zo langzamerhand het geloof dat de mens erg buigzaam is. Dit is een overschatting. Het is belangrijk om iedereen mee te krijgen. En dan ook echt iedereen. Communiceer met de medewerkers, in alle lagen.
“Een gevaar is dat de transformatie te veel gericht is op het bereiken van 100 procent efficiëntie, in plaats van op het worden business partner. Vervolgens springen andere afdelingen in het gat van de business partner. Verandering gaat tegenwoordig zo snel, dat financials meer nodig hebben dan de traditionele vaardigheden. Binnen finance besteden we vaak te weinig aandacht aan de vraag hoe we die rol gaan opvullen. Voor een business partner zijn interpersoonlijke vaardigheden en handelen bij grote veranderlijkheid en snelheid belangrijk.”
Wat gebeurt er als finance die rol niet pakt?
“Dat doet afbreuk aan je positie als CFO. Die wordt vaak gezien als de tweede man in de firma, die helpt met aansturen. Hij of zij is verantwoordelijk voor het gedeelte van governance, transacties en operaties, maar wordt uiteindelijk aangekeken op ideeën en strategische bijdrage. Laat je dat deel te veel los binnen de eigen organisatie, dan reageren andere functies daarop door verantwoordelijkheden elders neer te leggen. Daar zit wel een gevaar.”
Welke rol spelen robotisering en AI binnen jullie bedrijf?
“Met robotisering zijn we bezig binnen ons purchase-to-pay-proces. Denk aan automatische betalingen en checks. Vorig jaar hebben we de eerste robotisering geïmplementeerd. Hiervoor geldt: hoe strakker en consistenter je proces is, hoe eenvoudiger de robotisering is. Zijn er 25 interfaces nodig en moeten er 500 uitzonderingen geprogrammeerd worden, dan kost het meer dan het oplevert. Robotisering gaat niet de fundamentele nood aan een gestandardiseerd proces en consistentie wegnemen.
“Verder zijn we bezig met de sales forecasts. Hierbij heb je te maken met de voorspellingen van salesmedewerkers. Zij zijn optimistisch, dat is natuurlijk goed; we willen immers dat ze verkopen. De discussie of hun voorspellingen realistisch zijn, wil je dan ook niet aangaan. Wel werken we met predictive analysis–modellen die sales forecasts mogelijk maken. Het model dat we hiervoor gebruiken heeft in de laatste maanden bewezen dat het vrij accuraat is.”
Wat staat dit jaar bovenaan jouw agenda?
“We gaan onze divisies chemie en Paints and coatings afsplitsen. Die laatste blijft. De belangrijkste taak dit jaar wordt om de Paints en Coatings-firma goed neer te zetten. Daar gaan we de komende maanden intensief mee aan de slag.”
Vorig jaar was je vier maanden lang interim-CFO. Hoe kijk je terug op deze tijd?
“2017 was een jaar waarin veel is gebeurd bij AkzoNobel. Ik kijk terug op intense en leuke tijd. We hebben veel werk verzet en stappen gemaakt. Nu Maarten de Vries het overgenomen heeft, hebben we een stevige CFO binnen, die deze taak gaat voorzetten.”
Hans de Vriese spreekt op CFO Day België over het thema Accelerate Learning. Kijk hier voor meer informatie over dit event.