Finance-trends: Big data

Rond elke jaarwisseling verschijnen er lijstjes met de te verwachten trends voor het nieuwe jaar. Dit jaar kijkt CFO.nl ook eens terug: wat waren de voorspellingen van vorig jaar. Hoe staat het ervoor? Is er vooruitgang of gaat het toch langzamer dan verwacht? Doet finance er al iets mee? Drie experts aan het woord over blockchain, soft skills en de business partner, robotisering en big data.

Big data is ook al zo’n term die al jarenlang voorbij komt. Is er inmiddels sprake van een doorbraak?

Coen Reinders, CFO van TriFinance, ziet een sterke groei van toepassingen van big data, al is dit nog wel sterk afhankelijk van de sector. Niet iedere organisatie heeft er evenveel aan. Een trend, daarvan kun je al niet meer spreken, vindt Albert Allmers, directeur van FinanceFactor, een Executive Search-organisatie voor finance executives. “Het is niet meer nieuw. Het zet gewoon door. De ontwikkelingen volgen elkaar nu zo snel op. Systemen worden ook steeds slimmer, worden interactief in plaats van reactief. Big data is een kritische succesfactor binnen een bedrijf geworden.” 

Reinders beaamt dat. “Big data is de ontwikkelfase ontgroeid. De mate waarin bedrijven het kunnen gebruiken, is verschillend. Maar de beschikbare tooling en kennis nemen snel toe. Het komende jaar zal het alleen maar sneller gaan groeien.”

Achterstand

Toch is nog niet ieder bedrijf hiermee aan de slag. Vooral de grote bedrijven pakken het op, zegt Allmers. “Zij hebben natuurlijk ook meer vermogen beschikbaar om te investeren, de juiste mensen aan zich te binden en dit te initiëren. Er bestaat ook een grote groep middelgrote bedrijven, waarbij het niveau van automatisering en gebruik van big data me verbaast. De ambitie is hoog, maar er is wel achterstand.” 

Kees Dubbelboer, voormalig hoofd Corporate Control bij Alliander, ziet binnen de finance-functie over het algemeen nog weinig creativiteit in het denken over big data. Terwijl er juist veel kansen liggen. “Met name in het middenmanagement zie ik nog te weinig ambitie. En dat vind ik jammer. Voor finance kan big data een middel zijn om die plek aan de bestuurstafel steviger in handen te krijgen en de business op te zoeken. Dat zou van nature moeten komen, omdat wij als financials van de cijfers zijn. Maar we schrikken nog wel van de statistiek die erbij komt kijken.” Dat de ontwikkeling er zal komen, daar zijn de experts zeker van. Maar net als bij de andere trends, zal dit tijd kosten, zegt Dubbelboer. “Daar waar de drempels het laagst zijn, gaat de ontwikkeling het snelst.”

Performance management

Reinders ziet binnen dit domein nog een nieuwe trend die aan big data gelinkt is. “Performance management is de kern van ons vak. Op dit moment maakt Microsoft Power BI een sterke groei door, waardoor het ook voor kleinere bedrijven toepasbaar is. Het bouwen van dashboards heeft hiermee echt een volgende stap genomen. Tegen bedrijven zou ik willen zeggen: ‘Begin eerst hier mee.’ Bouw dashboards voor je business units, zorg voor een goede presentatie en ga daarna pas met big data-gerelateerde zaken aan de gang. Veel bedrijven hebben dit nog niet op orde. Ze vinden het sexier om met big data of robotisering aan de gang te gaan. maar goede sturing is echt de kern.”

Alle artikelen in deze serie:
Finance-trends: Blockchain
Finance-trends: Soft skills
Finance-trends: Robotisering
-Finance-trends: Big data