Finance-trends: onzekere wereld

De onvoorspelbaarheid van de wereld om ons heen blijft een thema voor CFO’s.

Deze zomer vroeg CFO Magazine een zevental CFO’s wat de belangrijkste uitdagingen zijn waar ze mee te kampen hebben. Een antwoord dat sterk naar voren kwam was de onzekere omgeving waarin ze opereren. 

Politieke ontwikkelingen, disruptie, snel veranderende technologie: de wereld is onvoorspelbaarder geworden. En daarmee is het pad dat bedrijven moeten nemen onduidelijker. 
Deze zorg zal voorlopig nog niet afnemen. Volgens het 2019 Finance Trends Report van Microsoft hebben we te maken met een tijdperk van onzekerheid en zal dit ook in 2019 een trend zijn. Vrijwel de helft van alle CFO’s (49 procent) geeft aan dat hun bedrijf bloot staat aan meer onzekerheid dan drie jaar geleden. Een uiting hiervan is dat de hoeveelheid cash die Amerikaanse bedrijven verzameld hebben, maar blijft stijgen. 

De zorgen gaan veel over politieke onzekerheid. Uit de Deloitte 2018 Q2 CFO Signals bleek al dat zorgen over handelsoorlogen het optimisme over de bloeiende economie temperen. Volgens het onderzoek van Microsoft is 75 procent van de finance-leaders bezorgd over een handelsoorlog en de negatieve invloed ervan op het bedrijfsleven. Hiernaast is de Brexit goed voor een goede dosis onzekerheid onder bedrijven wereldwijd. Ook de recent gepubliceerde CFO Survey laat weer zien dat CFO’s zich zorgen maken over de politieke en financiële omstandigheden en dat ze minder bereid zijn risico’s te nemen.

Regels 

Een andere grote zorg is de toenemende regeldruk, van de nieuwe Europese privacywet tot nieuwe importtarieven. Bedrijven passen zich aan, maar blijven bezorgd over wat de impact van nieuwe regels zal zijn. 42 procent van de CEO’s sprak in het onderzoek van Microsoft zelfs van overregulering. 
En er is meer: social media vereisen dat bedrijven meer dan voorheen onderdeel worden van politieke discussies, waar velen voorheen liever op de achtergrond bleven. Veel consumenten vinden het belangrijk dat bedrijven een standpunt innemen binnen politieke en sociale issues. Tegelijkertijd worden fouten sneller afgestraft door het publiek.

Wat is nu de grootste zorg? Volgens het onderzoek Finance Redefined van Workday staat de groeiende regeldruk op nummer één, gevolgd door de snelheid van technologische ontwikkeling en met politieke onzekerheid op nummer drie. Opvallend is dat slechts 39 procent van de finance professionals aangeeft volledig te vertrouwen alle risico’s te kunnen managen.

Het effect van onzekerheid

Deze zorgen hebben een belangrijk effect op de bedrijfsvoering. Onzekerheid maakt het voor bedrijven moeilijker om goede forecasts te maken en risico’s in te schatten. 71 procent van de finance leaders denkt volgens het onderzoek dat forecasting nu lastiger is dan drie jaar geleden. En meer dan de helft verwacht dat het de komende jaren alleen maar moeilijker zal worden. 

Het probleem van langdurende onzekerheid is dat die uiteindelijk een verminderde economische activiteit veroorzaakt. En er is geen bewijst dat er een omkering optreedt zodra de onzekerheid minder wordt, aldus het Microsoft-onderzoek. Men kijkt dus eerst even de kat uit de boom. 

Tegelijkertijd betekent het aanhouden van de onzekerheid dat bedrijven naar CFO’s zullen kijken om hen door door deze tijden te leiden, aldus het rapport. Dat vraagt om betere vormen van forecasting en risicomanagement, het op een andere manier beoordelen van projecten, planningen met korte cycli met meer mogelijkheden tot aanpassing. 

Gedrag CFO’s

Dit vraagt ander gedrag van de executives. Volgens enkele CFO’s die CFO Magazine sprak moeten bestuurders een hogere bereidheid hebben om risico te nemen, in kleine stappen. Pas achteraf weet je of de genomen beslissing juist is geweest. Tegelijkertijd is dit gezien de traditionele functie van de CFO een lastige positie. Hoe dan ook is veerkracht tegenwoordig een cruciale competentie, aldus het onderzoek van Workday.

Gerelateerde artikelen