Finance-trends: Robotisering

Rond elke jaarwisseling verschijnen er lijstjes met de te verwachten trends voor het nieuwe jaar. Dit jaar kijkt CFO.nl ook eens terug: wat waren de voorspellingen van vorig jaar. Hoe staat het ervoor? Is er vooruitgang of gaat het toch langzamer dan verwacht? Doet finance er al iets mee? Drie experts aan het woord over blockchain, soft skills en de business partner, robotisering en big data.

Robotisering is al langer een thema. De geschetste gevolgen zijn groot en lijken steeds concreter te worden. Heeft robotisering die pioniersfase inmiddels verlaten? En wat kunnen we volgend jaar verwachten?

“Dit is de trend die zich het snelst ontwikkelt”, zegt Kees Dubbelboer, voormalig hoofd Corporate Control bij Alliander. “Juist omdat het om laagdrempelige projecten gaat die een grote impact kunnen hebben op het gebied van kostenbesparing en datakwaliteit.” 

Robotisering geen toekomstmuziek

Robotisering is al geen toekomstmuziek meer. Albert Allmers, directeur van FinanceFactor, een Executive Search-organisatie voor finance executives ziet de effecten van deze trend fysiek al heel duidelijk terug: “Ik kom bij bedrijven binnen waar de receptionist al niet meer bestaat. Alles gaat automatisch. Dat is een voorbeeld van een uitstervend beroep.” Coen Reinders, CFO van TriFinance, merkt dat klanten van TriFinance veel naar robotisering vragen. Het bedrijf sloot onlangs zelf ook een overeenkomst af met een robotleverancier. 
Dubbelboer vertelt dat robotisering al genoemd werd in het kwartaalverslag van ING. “Men kon trots melden dat er al kostenbesparingen mee gerealiseerd worden. Het is duidelijk dat deze technologie zich hard ontwikkelt. Eerst bij de grote bedrijven, daarna zal het doorsijpelen naar midden- en kleinbedrijf.” 

Maar hoe hard gaat het precies? Reinders wijst erop dat in veel bedrijven in eerste instantie ook met de traditionele automatisering veel kunnen bereiken: “Bedrijven moeten bepalen waar toegevoegde waarde te halen valt. Voor grote bedrijven zal het eerder over robotisering gaan. Maar bedrijven die processen nog niet geautomatiseerd hebben, moeten ver weg blijven van robotisering. Zorg eerst maar voor een behoorlijke mate van automatisering.”

Kop in het zand

Dubbelboer denkt dat de grote bedrijven de pioniersfase wel voorbij zijn. Bij grote nationale organisaties en middenbedrijven merkt hij nog wel terughoudendheid. “Men deinst nog wel eens terug voor deze ontwikkeling.” De reden hiervoor is de onbekendheid met de technologie en de vrees voor het onbekende, zegt Dubbelboer. “Veel mensen, zelfs finance leaders, durven niet goed toe te geven dat ze niet precies weten wat robotisering precies is. Of men vraagt zich af of het nou wel zo’n vaart zal lopen. Die vaart gaat er zeker komen, maar er is nog sprake van ontkenning.”

Dubbelboer maakt de vergelijking met de kranten- en uitgeverswereld. Daar zag men wel in dat de digitalisering eraan zat te komen, maar bestond tegelijkertijd het geloof dat deze het eigen bedrijf niet zou raken. “Dat is de kop in het zand steken. Het is de verantwoordelijkheid van finance leaders om te laten zien dat de zaken anders liggen en om vaart achter deze ontwikkeling te zetten.”

Qua toepassingen van robotisering denkt Reinders in eerste instantie aan de traditionele zaken, zoals het afhandelen van facturen. “Met de traditionele automatisering hebben bedrijven al bereikt dat er een workflow is waarin gegevens gescand worden. Door robotisering kan de waardering naar kostenplaatsen of de btw-afrekening nauwkeuriger worden. En dat zijn traditioneel gezien de gebieden waar de risico’s liggen.” 

Zorg voor de mensen

Dubbelboer benadrukt nog een andere kant van robotisering; de gevolgen voor de werknemer. Robotisering kan veel impact hebben op grote groepen mensen binnen finance. Schattingen lopen soms tot wel 50 procent van de functie. “Het gaat om het managen van uitval. Met mensen die in de toekomst boventallig worden, zul je het gesprek nu aan moeten gaan. Als finance leader heb je de verantwoordelijkheid om deze ontwikkeling voor je eigen mensen in goede banen te leiden. Bovendien moet je mensen ook mee zien te krijgen in dit soort ontwikkelingen. Bied je geen perspectief, dan heb je een probleem.” 

Alle artikelen in deze serie:
Finance-trends: Blockchain
Finance-trends: Soft skills
Finance-trends: Robotisering
-Finance-trends: Big data

 

 

Gerelateerde artikelen