Financiële leiders ontsluiten het potentieel van digital

Finance is essentieel voor organisaties om kansen te benutten in de digitale wereld. Hoe kan de financiële afdeling hieraan bijdragen?

Door ondersteuning te bieden in de vorm van waardevolle inzichten en gedegen voorspellingen. Want, om de financiële impact van nieuwe businessmodellen en operationele veranderingen te begrijpen, vertrouwt de CEO blind op de CFO. 

Het IBM Institute for Business Value heeft onderzoek gedaan naar Digital ReinventionTM onder 511 CFO’s en andere beslissers makers binnen de financiële afdeling. Uit dit onderzoek blijkt dat de financiële afdeling een prominentere rol heeft gekregen binnen de organisatie. Zo worden analyses en inzichten gebruikt bij het maken van strategische beslissingen. Specifiek heeft finance impact op het identificeren en evalueren van organische groei, het analyseren van klantprofielen en reageren op veranderingen in strategieën en businessmodellen. Tevens blijkt uit het onderzoek dat verschillende digitale technologieën van vitaal belang zijn voor de financiële afdeling. Digital ReinventionTM helpt CFO’s om deze digitale technologieën in te zetten bij het ombouwen van operationele processen, het inspelen op disruptie en uitbreiden van de financiële invloedsfeer. 

Financieel leidinggevenden die voorop lopen in digitalisering, doen volgens het onderzoek drie dingen waaraan anderen een voorbeeld kunnen nemen.

Verleg de focus
Door geavanceerde analytics te gebruiken die met zowel gestructureerde als ongestructureerde data om kunnen gaan, ontstaan nieuwe manieren om waarde te creëren en te benutten. De best presterende financiële executives gebruiken 67% vaker analytics voor organische groei te realiseren dan hun collega’s.

Ontwikkel een nieuwe expertise
De overgang naar Digital ReinventionTM vereist discipline en goed management. Maar liefst 91% van de best presterende financiële executives begeleidt hun medewerkers door de veranderingen die de digitalisering met zich meebrengt. De minder goed presterende collega’s doen dit slechts in 51% van alle gevallen. 

Creëer nieuwe manieren van werken
Financiële services en processen dienen te digitaliseren. Daarbij moeten digitale technologieën gebruikt worden om zo volledig geïntegreerde, flexibele en agile werkomgevingen te bewerkstelligen. De best presterende financiële leiders gebruiken reeds digitale technologieën bij record-to-report, procure-to-pay en order-to-cash processen. 

Ontdek hoe u ook kan voorop lopen in Digital ReinventionTM. Lees het in onze whitepaper of bezoek de website van IBM voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen