FNV: lage inkomens ook verantwoordelijkheid werkgevers

Meer dan 29% vakbondsleden komt maandelijks geld tekort.

Werkgevers en politiek zullen snel met een geste moeten komen om de koopkracht van mensen met lage inkomens op peil te houden, waarschuwt FNV-voorzitter Tuur Elzinga in Trouw. De onvrede neemt snel toe bij grote groepen werknemers en daarmee de druk om tot grote, collectieve acties te komen.

Het grondpersoneel van KLM legde zaterdag onaangekondigd het werk neer, met lange rijen en vertragingen als gevolg. Aan die wilde staking lag een hele cocktail van redenen ten grondslag, maar de problemen spelen zeker niet alleen op het vliegveld. "De buschauffeurs, de callcentermedewerkers, de mensen in de supermarkten en distributiecentra", somt Elzinga op. "In veel gevallen hebben ze tijdens de coronacrisis keihard gewerkt om de maatschappij draaiend te houden. Ze zien dat niet terug in een hoger salaris. En nu de prijzen stijgen, komen juist zij in grote problemen."

FNV hield onlangs een groot onderzoek onder bijna 20.000 leden. Daarbij gaf 29 procent aan nu maandelijks geld tekort te komen. Nog eens 34 procent houdt te weinig over om een buffer op te bouwen.

Gerelateerde artikelen