Frankrijk vindt huidige vorm Mercosur-deal ‘onaanvaardbaar’
Het voorlopige handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse landen van de Mercosur is in zijn huidige vorm voor de Franse president Emmanuel Macron nog altijd “onaanvaardbaar”. Het kantoor van de president kwam met die verklaring terwijl de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Uruguay is voor onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag. Daar wordt al 25 jaar over gepraat, maar het kwam nooit tot een akkoord.
Macron heeft tegen Von der Leyen gezegd dat Frankrijk de deal in zijn huidige vorm niet kan accepteren. Von der Leyen is positief gestemd over het sluiten van het handelsverdrag met Mercosur, dat bestaat uit Argentinië, Brazilië, Uruguay, Paraguay en sinds kort ook Bolivia. “De finish is in zicht”, schreef ze eerder op donderdag op X.
Frans boeren vrezen oneerlijke concurrentie
De deal, die door de meeste Zuid-Amerikaanse landen wordt gesteund, wordt binnen de EU sterk gepromoot door Duitsland en Spanje. Maar boeren in onder andere Frankrijk vrezen oneerlijke concurrentie uit Zuid-Amerika, omdat bijvoorbeeld de milieuvereisten daar minder streng zouden zijn.
Het ‘nee’ van Frankrijk betekent niet meteen dat er geen overeenkomst komt. Afhankelijk van het type handelsakkoord dat de Europese Commissie vrijdag hoopt te sluiten met de landen van Mercosur, geldt een ander proces van instemming door de EU-lidstaten. Daarbij zijn grofweg twee mogelijkheden. Het is nog niet duidelijk welk type akkoord wordt gesloten.
Bij een internationaal handelsverdrag dat niet direct raakt aan de bevoegdheden van een lidstaat, is een zogeheten gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten nodig die instemt met het resultaat. Dat betekent dat minstens vijftien lidstaten, die samen ten minste 65 procent van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen, eens zijn met het akkoord.
De tweede optie is dat er een gemengd akkoord wordt gesloten, dat wel aan de bevoegdheden van de lidstaten raakt. In dat geval moeten alle 27 lidstaten instemmen en daarna moeten alle nationale parlementen het akkoord ratificeren.
Op dinsdag 15 april nemen we tijdens FM Dag 2025 een diepe duik in de kleine veranderingen die zorgen voor grote impact. Geïnspireerd door The Tipping Point van Malcolm Gladwell, verkennen we onder andere het integreren van laagdrempelige automatisering tot het herkennen van early warning signs in financiële patronen. Het resultaat? Meer efficiëntie, betere beslissingen en een organisatie die klaar is voor de toekomst. Investeer in de ontwikkeling van jouw team en maak gebruik van onze speciale groepstickets met korting. Zorg dat jullie deze kans niet missen!