Franse minister wil meer handelsbeperkingen China

Op het gebied van zonnepanelen en andere Chinese overcapaciteit.

De Europese Unie moet ook maatregelen nemen om de Chinese overcapaciteit in andere industrieën aan te pakken. Dat zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, nadat het Europese blok woensdag bekend had gemaakt de importheffingen op elektrische voertuigen uit China flink te verhogen.

Importheffingen Chinese auto’s

De Europese Commissie wil vanaf 4 juli extra importheffingen invoeren, omdat China oneerlijke concurrentie zou bedrijven door eigen fabrikanten te subsidiëren. Auto’s van fabrikanten als BYD en SAIC kunnen daardoor flink duurder worden. “Als Europa zijn tanden niet laat zien op handelsgebied, gaan we uiteindelijk denken dat de Europese markt één groot winkelcentrum is”, zei Le Maire donderdag op de Franse radiozender Sud Radio.

Lees ook: Zijn CFO’s goed genoeg voorbereid op geopolitieke disruptie? – CFO

“Het is een eerste besluit waarvan ik hoop dat het door anderen wordt gevolgd, met name op het gebied van zonnepanelen en andere Chinese overcapaciteit”, voegt hij daaraan toe. Frankrijk steunt al langer hoge heffingen op Chinese elektrische auto’s, ondanks de terughoudendheid van andere landen om de handelsspanningen op te voeren.

Handelsoorlog

De Duitse transportminister Volker Wissing zei woensdag nog dat de Europese Unie in een handelsoorlog verwikkeld dreigt te raken. Duitse autofabrikanten hadden zich eerder ook uitgesproken tegen de hoge heffingen omdat China een heel belangrijke afzetmarkt is en Beijing met strafmaatregelen tegen Europese auto’s kan komen.

Lees ook: Duitse minister: handelsoorlog China dreigt door EU-heffingen – FM.nl – Financieel Management (financieel-management.nl)

Volgens de Duitse minister moeten Europese auto’s goedkoper worden door meer concurrentie, open markten en veel betere bedrijfsomstandigheden in de EU en niet door handelsoorlogen en het afschermen van markten. Het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) uitte ook kritiek op de stappen van de EU.

Gerelateerde artikelen