‘Generatie x en z moeten elkaar aanvullen’

CFO DAY 2019 - "Wie voelt zich onderdeel van een generatie?", vraag de jonge spreker Talitha Muusse aan de zaal vol duidelijk oudere CFO’s. Niemand steekt zijn hand op. "Niemand? Wat een identiteitscrisis hier."

Deze sessie werd gefaciliteerd door SAP

Maar Muusse had het verwacht. "Zelden vindt iemand zich onderdeel van een generatie. Maar als je op samenlevingsniveau onderzoek doet dan zie je dat er wel degelijk generaties zijn die dezelfde levenshouding hebben, die hetzelfde in het leven en werk staan."

Lees ook: Wat een CFO van een strafpleiter kan leren

Muusse, zelf geboren in 1991, loopt heen en weer voor het nieuwsgierige publiek. Er blijken een stuk of drie millennials (geboren tussen 1985 en 2000) in de zaal te zitten en twee babyboomers (net na de oorlog geboren). Als Muusse vraagt hoeveel er van de generatie ná de babyboomers zijn, gaan vrijwel alle handen omhoog.

Veel bullshit geschreven

"Weet je hoe jullie generatie, generatie x, ook wordt genoemd? De verloren generatie." De zaal lacht. Muusse vraagt een van hen waarom hij naar deze sessie gekomen is.

"Ik ben de jongste generatie behoorlijk gepasseerd, dus ik ben benieuwd wat er zich in hun hoofden afspeelt." Het is precies waarom Muusse zich al acht jaar met dit vraagstuk bezighoudt.

"Over de jongste generatie, generatie z of de millennials, is heel veel bullshit geschreven. Veel gebeurt dat vanuit marketingperspectief: ze houden van digitaal dus ze communiceren alleen digitaal. Ze houden van flexibel, dus hang hangmatten in je kantoor op. Stereotiep denken ga ik hier niet prediken. Maar ik wil het hebben over hoe de tijdgeest doorsijpelt in je persoonlijkheid."

Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat generaties bijna exact dezelfde woorden gebruiken als je ze vragen stelt. Ze gaat de zaal weer in.

De generatie-Rutte

"Als je een motto zou moeten kiezen dat jullie generatie het best omschrijft, wat zou je dan zeggen?" De man van generatie x antwoordt zonder te twijfelen: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Muusse had iets soortgelijks verwacht: niet lullen, maar poetsen. De zaal beaamt de motto’s.

"Dan komt er iemand binnen van 25 jaar die zegt: ik wil parttime werken en binnen zeven jaar op jouw positie zitten. En wat doen jullie eigenlijk aan duurzaamheid?"

Lees ook: CFO Day 2019: Hypertransparantie de norm

Generaties laten zich voeden door waar ze zich aan storen bij de voorgaande generaties en Musse beschrijft waar ze zich aan stoort bij generatie x. "Het is de pragmatische generatie, de generatie-Rutte. Het gaat om het proces en niet om de idealen. Dat zie je terug in de politiek en in alle bestuurlijke overleggen."

Een nieuwe verloren generatie

Vervolgens kijkt ze ook kritisch naar haar eigen generatie. "De jongste generatie is heel slecht in organiseren. Ze klagen over het klimaat, maar ze hebben zelf de meest vervuilende levensstijl. Ze klagen over werk, maar ze zijn geen lid van een vakbond."

Mentale klachten gaan de grootste reden zijn van verzuim

"Ben je niet bang dat millennials de nieuwe verloren generatie worden?", vraagt iemand uit de zaal. Muusse erkent de problemen. "Mijn generatie kent de hoogste burnoutcijfers, ze lopen zichzelf helemaal voorbij. Keuzestress: hoe maak ik werk behapbaar?"

"Maar ik wed dat professionals hier niet heel veel gesprekken over hebben." Juist op die aspecten kunnen de verschillende generaties elkaar volgens Muusse uitstekend aanvullen. Dat is ook in belang van de huidige leiders, want mentale klachten gaan volgens haar de grootste reden zijn van verzuim.

Tot slot komt er ook nog een vraag die Muusse níet had verwacht. Iemand van generatie x vraagt: "Wij hebben het vaak over purpose of visie, maar vaak hebben we het antwoord zelf ook niet. Hoor je dat vaker?"

"Nee, eigenlijk niet. Dat zou een goed haakje kunnen zijn voor een gesprek."