Geraldine Matchett (CFO en co-CEO DSM) schrijft vanuit Davos: “Meer openheid is de weg naar de toekomst wat mij betreft.”  

Het World Economic Forum in Davos. Iedereen vindt er wat van. Maar wat zijn de ervaringen van DSM CFO/co-CEO Geraldine Matchett?

Tekst: Geraldine Matchett

Ondanks alle kritiek op Davos, is de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum een zeldzaam moment waarop het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en alle politieke perspectieven uit alle delen van de wereld samenkomen. Nu de planeet wordt geconfronteerd met een polycrisis, waarbij grote, onderling verbonden uitdagingen, sectoren en landsgrenzen tarten, is de behoefte aan samenwerking nog nooit zo groot geweest. Ons klimaat nadert met rasse schreden een kritiek en onomkeerbaar omslagpunt en de impact hiervan op bijvoorbeeld onze voedselzekerheid is nu al duidelijk. Een ingewikkeld probleem want tegelijkertijd is onze voedselproductie een van de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis.

Transparantie luidt nieuw tijdperk in
Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om hun middelen en expertise aan te wenden, daar waar ze de grootste positieve impact kunnen hebben. Daarom richten we bij DSM onze wetenschap en kennis op klimaat, voedsel, voeding en gezondheid – en de samenhang daartussen. Er zijn nog steeds veel mogelijkheden om de ergste gevolgen van klimaatverandering voor voedsel en gezondheid af te wenden, maar mensen en organisaties moeten allemaal samenwerken. Juist bij die broodnodige samenwerking speelt Davos een grote rol.

Gezien mijn boekhoudkundige achtergrond zal het niemand verbazen dat ik geloof dat transparantie een enorm verschil kan maken, investeerders op het goede spoor kan zetten, en consumenten kan helpen om de juiste beslissingen te nemen – en zo bedrijven te dwingen om de juiste dingen te doen.
De druk van de consument is van cruciaal belang in de veranderingen die nodig zijn, maar het is de regelgeving inzake transparantie die een nieuw tijdperk van maatschappelijk verantwoorde economische activiteit zal inluiden.

De juiste dingen doen
De wereld zal veel sneller vooruitgaan als onze tijd en inspanningen worden besteed aan het doen van de juiste dingen, zoals het opschalen van de beste innovaties, in plaats van aan onze tanden stukbijten op allerlei concurrerende rapportagevereisten. Ondanks de toegenomen vraag van beleggers naar niet-financiële verantwoording, ontbreekt het ons nog steeds aan een uniform internationaal raamwerk dat ervoor kan zorgen dat bedrijven hun impact op dezelfde manier kunnen meten.

Een dergelijk raamwerk – slechts één set gegevens te hoeven opstellen – zou niet alleen bedrijven helpen, maar ook alle belanghebbenden die organisaties met elkaar proberen te vergelijken. De meer dan 600 verschillende rapportagekaders en duizenden datapunten, met elkaar concurrerende benchmarks en beoordelingen die nu in omloop zijn, schieten echt tekort voor de uitdagingen waar we met zijn allen voor staan.

Stakeholder Capitalism Metrics
Dit is slechts een van de problemen waar bijeenkomsten zoals deze in Davos een verbindende rol kunnen spelen. Het is zelfs op het World Economic Forum van 2020 dat 120 bedrijven bijeenkwamen om universele duurzame standaarden te definiëren – de Stakeholder Capitalism Metrics. Met bijna 200 grote bedrijven uit alle sectoren, zorgde het WEF voor een aanzienlijk momentum en versnelde het de oprichting van de International Sustainability Standards Board ISSB. Het was uniek, deze concrete samenwerking vanuit het bedrijfsleven om te komen tot niet-financiële rapportagestandaarden. DSM was een van de eerste bedrijven ter wereld die deze standaarden in actie brachten in ons Integrated Annual Report 2021.

Wat nu nodig is, zijn voortgezette gezamenlijke inspanningen om te zorgen voor convergentie tussen de EU-, VS- en internationale normen inzake niet-financiële rapportage. Een gemeenschappelijke basislijn is de volgende grote stap die daadwerkelijk kapitaal zal ontsluiten en een rechtvaardige overgang naar een duurzamere wereld zal verzekeren.

Meer openheid
Maar hoe gaat een grote bijeenkomst als het WEF in zijn werk? Ik was er deze week zelf en het evenement is altijd hectisch. Je rent eigenlijk de hele dag heen en weer tussen mediastudio's, openbare paneldiscussies en privébijeenkomsten. Deze week sprak ik tijdens sessies met presidenten van verschillende landen, topwetenschappers en academici, maar ook met gepassioneerde activisten en collega-CEO's.

De onderdelen die live worden gestreamd, zodat iedereen met een internetverbinding kan meeluisteren en hopelijk kan voortbouwen op onze verhalen, daar geef ik de voorkeur aan. Een nog groter publiek bereiken en meer openheid is de weg naar de toekomst wat mij betreft.
 

Schrijf je nu gratis in voor de CFO Nieuwsbrief: https://mijn.cfo.nl/signup
En volg ons op: https://www.linkedin.com/company/cfo-nl/