Wat zijn de gevolgen van val Credit Suisse voor kapitaalmarkt?
De overname van de in opspraak geraakte Zwitserse bank Credit Suisse door land- en branchegenoot UBS is een sterk signaal aan mensen die geloven dat de financiële markten nog niet in crisis zijn, stelt analist Hebe Chen van IG Markets. Ze schrijft dat de val van Credit Suisse "de verrotte wortels van het banksysteem" bloot heeft gelegd, zoals "slechte risicocontroles en slecht management". "Het omvallen van Credit Suisse zou wel eens het topje van de ijsberg kunnen blijken te zijn."
Additional Tier 1-obligaties
Ook andere analisten hebben nog vragen na het overnameplan. "De onmiddellijke risico's zijn weggenomen", aldus Flora Bacahut van Jefferies. "Maar er zijn ook vraagtekens bijgekomen." Met name het feit dat zogeheten Additional Tier 1-obligaties in een klap waardeloos zijn gemaakt, zal gevolgen hebben op de bredere kapitaalmarkt, denkt Chamath Da Silva van BetaShares. Die beslissing kan ervoor zorgen dat meer houders van dergelijke obligaties die willen verkopen, verwacht hij.
Ook Andrew Stimpson van KBW waarschuwt daarvoor. Hij heeft angst dat de kosten om dat AT1-kapitaal aan te trekken omhoog gaan voor banken. Of dat er extra regels worden opgesteld omtrent die vorm van kapitaal. Dat kan gevolgen hebben voor de hele bankwereld. Wel is het risico op 'besmetting' binnen de bankensector verdwenen nu Credit Suisse wordt overgenomen.
Rabobank: 'Solide kapitaal positie'
Wij vroegen aan Rabobank wat deze redding van Credit Suisse volgens de directie betekent voor de Europese en Nederlandse bankensector: "Voor een onafhankelijke blik verwijszen we graag naar het ministerie van Financiën. Vorige week sprak deze uit dat Nederlandse banken er goed voor staan, met robuuste liquiditeitsposities." Wat betreft de Rabonank zelf staan we garant: "De bank heeft een zeer solide kapitaalspositie, en strenge Europese stresstesten wijzen dit ook uit. Bijvoorbeeld afgelopen jaar nog was economisch gezien onstabiel. Desondanks presteerde Rabobank in 2022 sterk."
Financiële sector blijft onrustig
Toch verwacht Elwin de Groot, hoofd macrostrategie bij het economisch bureau van Rabobank dat de financiële sector de komende weken onrustig blijft, na het omvallen van de Silicon Valley Bank en daarna de overname van Credit Suisse "Bij Credit Suisse zijn de problemen relatief snel in de kiem gesmoord. Bovendien is er veel liquiditeit. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat het vertrouwen terugkeert. Maar het is niet gezegd dat er vanaf nu niets meer gaat gebeuren. Die garantie hebben we niet, ook al zouden we dat graag willen. Iedereen kijkt nu of dit het was of dat er nog meer in het vat zit."
De Groot is van mening dat het goed is dat er een oplossing is gekomen. Er is volgens hem weinig onzekerheid dat centrale banken bereid zijn om meer liquiditeit te geven als dat noodzakelijk is. "En als dat niet genoeg is, is er nog meer liquiditeit."
Gevolgen: volatiele markten
Waar de financiële wereld maandag vooral mee bezig is volgens De Groot, is ontdekken wat de gevolgen zijn op de middellange termijn. "Bij Credit Suisse was de oplossing dat de aandeelhouders een groot deel van hun geld verliezen, maar niet alles. De houders van de meest risicovolle obligaties zijn hun geld wel volledig kwijt. Dat roept vragen op. Markten zijn de komende tijd bezig met de vraag: 'wat betekent dit voor ons?'. In de komende weken hebben we daarom te maken met volatiele markten", aldus De Groot.
Het is volgens de strateeg belangrijk dat de financiële wereld er zelf in slaagt om de problemen op te lossen: "Zonder dat overheden eraan te pas moeten komen en dat belastingbetalers een deel van de rekening moeten betalen. Als we het weten op te lossen met de instrumenten die we tot onze beschikking hebben, zoals liquiditeit en resolutiemechanismen, is dat een positief signaal. Maar op korte termijn gaat dat wel gepaard met de nodige onzekerheid."
Europese financiële sector robuuster dan in 2008
Volgens De Groot staat de Europese financiële sector er nu wel beter voor dan aan de vooravond van de kredietcrisis van 2007 en 2008. "In Europa is het toezicht de afgelopen jaren scherper geweest, en ook almaar verbeterd. Er zijn veel meer instrumenten om in te grijpen en er is meer transparantie. Dat biedt stootkussens, zou je zeggen. Maar in de Verenigde Staten is niet voldoende toezicht geweest op de financiële instellingen, met name bij kleinere banken."
Dat in korte tijd twee banken in de problemen zijn gekomen, kan zijn veroorzaakt door de goede jaren hiervoor, denkt De Groot. "We hebben jarenlang markten gehad waarin de rentes laag waren. Misschien begon de risicoperceptie geleidelijk wat verder van de werkelijkheid af te staan. De afgelopen twee weken waren een wake-upcall dat het ook minder kan gaan."