Gijsbert de Zoeten is de nieuwe CFO van Accell

Nieuwe CFO van geplaagde fietsenproducent staat voor forse uitdaging.

Gijsbert de Zoeten (57) is de nieuwe CFO van fietsenproducent Accell dat kampt met moeilijke marktomstandigheden en een zware schuldenlast. Bovendien heeft Accell te maken met een terugroepactie van ondeugdelijke bakfietsen.

De bestuurderswissel blijkt uit een interne mededeling aan het personeel. De Zoeten, die eerder in financiële functies bij Unilever, Leaseplan en het Britse Inchcape (automotive) werkte, krijgt een lastige klus. De aantreding van De Zoeten komt op een moment waarop Accell wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen.

Eerder deze week was in FD te lezen dat schuldeisers van Accell zich verenigd hebben uit vrees dat zij hun investering mogelijk niet terug zullen zien bij een eventuele schuldsanering. Volgens de krant staan de financiën van het bedrijf uit Heerenveen onder aanzienlijke druk. In 2022 werd Accell overgenomen voor 1,6 miljard euro door een consortium van investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR. Volgens het FD heeft deze investeringsmaatschappij al meerdere malen financiële steun moeten verlenen.

Verbod verkoop bakfietsen Babboe en conflict met FNV

Recentelijk werd bekendgemaakt dat Babboe voorlopig moet stoppen met de verkoop van zijn bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarnaast heeft de fietsfabrikant eind januari aangekondigd dat het van plan is om 100 tot 150 banen van de 320 bij zijn fabrieken in Heerenveen te schrappen. Accell bevindt zich momenteel in een conflict met de vakbond FNV over deze kwestie.

De ervaring van De Zoeten in het 'effectief leiden' van herstructureringen en herstelingrepen bij bedrijven kan hij bij Accell goed gebruiken. Accell is eigenaar van bekende fietsmerken als Batavus en Sparta.

Lees ook op CFO.nl: Fietsfabrikant Accell stelt Toine van Doremalen aan als nieuwe CFO