Glenn Ramcharan (Financial Director BMW Finance): “Ik kwam, ik zag, ik bleef.”

"Kunnen we AI en machine learning-technieken integreren in onze financiële processen?"

Hij begon in de accountancy, maar verruilde in 1986 KPMG voor BMW. Glenn Ramcharan, Financial Director BMW Finance N.V., over 37 jaar finance bij de gerenommeerde autogigant. Zijn dagelijkse werk: ruim 60 miljard euro beheren voor BMW Finance N.V., wereldwijd. Glenn Ramcharan volgde een opleiding tot registeraccountant aan het Nivra, maar na zes jaar in die wereld te hebben gewerkt wees een kennis hem op de vacature bij BMW Nederland.

“Ze zochten een controller, iemand die over kostprijzen en budgetten ging”, vertelt de 60-jarige Financial Director van BMW Finance N.V. “Ik was onmiddellijk om. Een groot internationaal bedrijf, stabiel, met fantastische auto’s en een geweldige historie. Ik kwam, ik zag, ik bleef. Met auto’s had ik altijd al iets. Maar daadwerkelijk een BMW bezitten… Ik dacht; dat is out of my reach. Maar het werd dus al heel snel een zwarte, 2-deurs BMW 318i. Sinds 1986 heb ik misschien wel zestig verschillende BMW’s gehad. Die drie letters, ze staan als het ware in blauw-wit-zwart op mijn voorhoofd geprint, al 37 jaar!”

Pratend over auto’s, over de anno 2023 door elektrificatie veranderende markt: “Ik rij nu in een M440i Gran Coupé en had de geheel nieuwe elektrische i4 M50 besteld. Maar omdat daarvoor voor BMW-begrippen relatief lange levertijden zijn – veroorzaakt door productievertragingen vanwege onder anderen chiptekorten en supply chain-problemen – heb ik mijn plaatsje afgestaan. De klant, de consument, gaat bij BMW voor. Altijd.”

Transacties in Duitse Marken

In zijn werk gaat het over rente, over derivaten, over dividend en het hedgen van risico’s. Terugkijkend op die beginjaren: “De verslaggeving vond plaats in Duitse Marken en alle transacties in een andere munt werden afgedekt tegen valutarisico's. Hoewel de introductie van de Euro de transacties tussen de eurolanden aanzienlijk heeft vereenvoudigd, is de strategie in essentie ongewijzigd gebleven: het strategisch hedgen van risico’s met name wisselkoers en rente. Nu zou ik mijn job omschrijven als een niche in finance; het is niet breed, maar je gaat wel heel diep die wereld in. Dat is hier het dagelijkse werk.”

Controller, Head of Accounting and Controlling, Financial Director. Die laatste functie bij BMW Finance N.V. bekleedt hij nu alweer ruim acht jaar waar hij met name verantwoordelijk is voor: de financiële aspecten van de onderneming, inclusief financiële planning, analyse, accounting, riskmanagement en interne- & externe rapportage. We spreken Ramcharan op het hoofdkantoor van BMW in Rijswijk. Daar legt hij uit dat BMW Finance in feite een onderdeel is van de corporate finance strategie van de autofabrikant. Door uitgifte van obligaties op de kapitaalmarkten wordt met de verkregen middelen de BMW Group wereldwijd gefinancierd.

Zijn team bij BMW Finance groeide in de afgelopen decennia van twee naar bijna twintig collega’s. Het is van cruciaal belang om een sterk team te hebben dat goed kan samenwerken om de financiële doelstellingen van het bedrijf te bereiken. En binnen dat team noemt Ramcharan diversiteit heel belangrijk omdat het een bredere mix van vaardigheden en perspectieven mogelijk maakt, wat leidt tot betere besluitvorming en innovatie. "In het team van BMW Finance ervaar je meteen de diversiteit. Ons team bestaat uit verschillende finance professionals van uiteenlopende leeftijden, met verschillende culturele achtergronden, vaardigheden en ervaringen, waaronder accountants, financiële analisten, medewerkers met specialistische treasurykennis en zelfs een fiscalist.” Zelf werd hij geboren in Suriname en kwam met zijn ouders, broer en zus in 1968 naar Nederland. “We woonden in Amsterdam, in Kattenburg, ik heb daar een geweldige jeugd gehad”, vertelt hij.

Ook – on shore – in China

Naast het hoofdkantoor in München heeft de BMW Group wereldwijd vier treasury centers, waarvan Ramcharan samen met zijn Nederlandse collega's het Treasury Center in Nederland bestuurt. “Ook in Singapore, de Verenigde Staten en China zijn centers en zo wordt 24/7 dekking gegeven aan de liquiditeitsbehoeften van BMW Group. Wij, in Nederland hebben een unieke positie, niet alleen zijn wij de grootste gemeten in balanstotaal, maar we zijn ook het enige treasury center dat obligaties uitgeeft op drie continenten: Europa, USA en China on shore. Dit is wel heel uniek! De uitgifte van de obligaties vindt plaats in grote bedragen, mogelijk zelfs tot 2,5 miljard euro, en heeft een gemiddelde looptijd van 5 jaar. De BMW Group heeft een goede toegang tot de kapitaalmarkt vanwege zijn sterke financiële positie, met een solide balans en gezonde winstmarges. Ook in Nederland is de BMW Group succesvol en leveren we onze jaarlijkse bijdrage aan de staatskas.”

“Natuurlijk gaat het meestal om sales en productie en zijn wij wellicht wat minder zichtbaar, maar we leveren ook onze bijdrage aan de groei van BMW”, vervolgt de Financial Director. “Denk bijvoorbeeld aan de leasemaatschappijen die financiering nodig hebben om hun wagenpark te laten groeien, en niet alleen hier in Nederland of Europa, maar bijvoorbeeld ook in Australië, Canada en het Verre Oosten." Ramcharan geeft een concreet voorbeeld: “Er is een verzoek van BMW Leasing Zweden voor 10 miljoen Zweedse kronen, voor de financiering van hun wagenpark. De middelen die wij hebben verkregen uit de obligatie-emissies zullen worden gebruikt om een lening met een looptijd van één tot vier jaar te verstrekken aan BMW Leasing Zweden. Daarnaast moeten wij een valutaswap met een externe bank aangaan om het Zweedse valutarisico van de lening af te dekken. Dit is bij ons een zeer efficiënt proces”.

‘Hoe staat de Finance functie er qua digitalisering voor’

"Qua digitalisering in finance hebben we natuurlijk ook de stappen gezet. Ik kom nog uit de tijd van de rekenmachines en zag de eerste desktopcomputers op kantoor komen. Wat een belevenis was dat.”

De Finance functie is de afgelopen jaren sterk gedigitaliseerd en de trend zet zich voort, zo benadrukt de Financial Director. “Ik durf te stellen dat 99 procent van onze transacties volledig automatisch worden verwerkt. Handwerk is er vrijwel niet meer bij. De financiële processen zijn hierdoor sterk verbeterd wat leidt tot meer efficiëntie, kostenbesparingen en betere besluitvorming en idem dito risicobeheer. Bij dat alles telt mee dat er voortdurend veranderingen plaatsvinden, in wetgeving, in compliance, in accounting.”

Ramcharan werkt samen met zijn CEO, Walter Knopp. “Huisregel bij BMW; een van de directieleden is meestal een Duitser”, glimlacht hij. “Samen rapporteren we aan het hoofdkantoor in München en aan de raad van commissarissen. Ik spreek Duits, had de taal in mijn VWO-pakket, zat in militaire dienst voor oefeningen geregeld in Duitsland, en heb het on the job geleerd aangezien het BMW-hoofdkantoor in het verleden behoorlijk ‘Duits’ was.”

Hoge score BMW Finance N.V.

Waar hij na al die jaren trots op is, wat er op zijn lange staat van dienst uitspringt? “Er is niet direct een moment of project te benoemen. Ik ben trots op mijn bijdrage aan de groei van BMW Finance, trots te zien waar we nu staan, onszelf voortdurend aanpassend met digitalisering en innovatie aan de snel veranderende wereld. Wij zijn een belangrijk onderdeel van de BMW Group geworden, er is veel vertrouwen. Wij leveren financiële service van hoge kwaliteit. Het hoofdkantoor in München, BMW AG, meet elk jaar alle ICS-processen bij alle BMW-bedrijven. BMW Finance scoort op de schaal van 5 als één van de hoogste en is daarmee een benchmark voor de rest van de BMW-organisaties wereldwijd.” 

Waarom geen ‘groene’ obligaties?

“Ons wordt wel eens verweten dat we geen groene obligaties uitgeven, zijn we dan niet groen? Maar feit is dat wij – en daarin zijn we uniek en voorloper in de automobielbranche – over de gehele levensduur van een auto duurzaamheid toepassen, dit is een holistische approach. In de levenscyclus van een auto kent BMW vier fases: toelevering, productieproces, gebruik –  en het circulaire deel. BMW maakt afspraken met de 12.000 toeleveranciers over de uitstoot in hun processen – en we winnen bijvoorbeeld alleen kobalt in landen met mens- en milieuvriendelijke mijnbouw. Géén kinderhanden! Wij doen niet aan greenwashing, wij zíjn groen. Het gevolg is dat elke belegging in BMW een duurzame belegging is – ook zonder het groene label en niet alleen in specifiek uitgegeven groene obligaties.”

‘Mensen verder brengen op pole’

Over zijn manier van leidinggeven: “Als Financial Director heb ik een belangrijke rol in de samenstelling en ontwikkeling van ons team. In de BMW Group kennen wij vijf core values: Verantwoordelijkheid, Waardering & Respect, Transparantie, Vertrouwen en Openheid; open staan voor nieuwe dingen, innovatie. In mijn leidinggeven probeer ik deze core values mee te nemen, want ik vind ze belangrijk, zelfs in een niet zakelijke omgeving. Het geven van verantwoordelijkheid, motivatie en ontwikkelingskansen aan anderen om hen verder te helpen, staan bij mij op pole position. Ik ben laagdrempelig, de deur staat hier altijd open en mijn motto is: ‘Elke fout is er natuurlijk één te veel. Maar wie geen fouten maakt, werkt niet’.”

Volgende maand vertrekt voor de tweede keer binnen het jaar een collega naar München, naar het hoofdkantoor van BMW. Zo’n overstap vervult me met trots. Want zij hebben zich de laatste jaren dusdanig ontwikkeld dat zij zich kwalificeren voor mooie posities in München. Prachtig toch? Natuurlijk betekent het voor ons hier in Rijswijk weer die nieuwe uitdaging een getalenteerde opvolger te vinden.”

Pensioen?

Glenn Ramcharan wordt dit jaar 61, lonkt het pensioen? “Nee! Daar wil ik niet eens aan denken… Er zijn nog zoveel uitdagingen op het gebied van treasury, de ontwikkelingen gaan heel snel. “Bijvoorbeeld, hoe kunnen we blockchain-technologie toepassen in ons treasury management, op welke manieren kunnen we AI en machine learning-technieken integreren in onze financiële processen en hoe om te gaan met de Central Bank Digital Currency van de ECB? Het is van cruciaal belang dat we ons blijven aanpassen aan de voortdurend evoluerende omgeving. Als BMW Finance acteren we op topniveau, hebben het level en de services richting hoofdkantoor en de rest van de BMW Group heel goed voor elkaar. Maar die kwaliteit – denk aan samenstelling en ontwikkeling van ons team – moeten we behouden. Ik zeg altijd ‘pak die studie, grijp die kans, anders raak je achterop!"

De Financial Director vervolgt: “Er gebeurt, als gezegd, zo vreselijk veel momenteel in automotive. BMW onderscheidt zich door niet alle kaarten op elektrificatie te zetten – ook al bieden we in elk segment een elektrisch model aan met alweer de vijfde generatie motor- en batterijtechnologie – maar door op alle paarden tegelijkertijd te wedden. Ja, wij zijn er óók nog steeds voor petrol heads die zweren bij een 6-cilinder op benzine of diesel. Dat verhaal is wereldwijd nog niet uit en de uitstoot van dergelijke auto’s is sterk verminderd, ze worden steeds zuiniger en schoner. Maar omdat wij het gehele gamma bestrijken – zo blijven we ook investeren in de waterstoftechnologie – heeft BMW veel kapitaal nodig. Daar leveren wij onze bijdrage.Wij zijn nu eenmaal anders dan Tesla, daar had men geen bestaande fabrieken. Wij hebben – en dat noem ik gelukkig – wél die legacy.”  

Glenn Ramcharan     

Functie: Financial Director BMW Finance N.V.
Leeftijd: 60 jaar
Woonplaats: Almere
Studie: NIVRA
Gezinssamenstelling: gescheiden, twee zoons (29 en 32 jaar), beiden financieel consultant
Laatst gelezen: Donald Duck!
Favoriete vakantie: skiën in Oostenrijk, de Spaanse zon
Beste film, serie: Game of Thrones, Avatar
Auto/motor: BMW M440i Gran Coupé / BMW R NineT

    

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen