Goldman Sachs ziet olieprijs nog verder stijgen
Nu ligt de prijs voor olie op rond de 120 dollar per vat. Daarmee zou de olieprijs zijn sterke opmars van dit jaar voortzetten, vooral gestuwd door de oorlog in Oekraïne. Door de hoge olieprijs zijn de brandstofprijzen aan de pomp naar records gestegen.
Goldman Sachs wijst onder meer op een sterkere olievraag vanuit China nu de strikte coronalockdowns in het land worden versoepeld en daardoor de Chinese economie weer op gang komt. China is 's werelds grootste olie-importeur. Daarnaast is er een lagere olieproductie van Rusland door de economische sancties tegen het land vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Goldman Sachs zegt dat er tekorten kunnen optreden op de oliemarkt.
Maandag werd nog bekend dat Saudi-Arabië de verkoopprijzen voor zijn olie aan klanten in Azië sterker heeft verhoogd dan door kenners was verwacht. Dat wordt gezien als een teken van vertrouwen van de Saudi's in de wereldwijde vraag.
Sinds begin dit jaar is de olieprijs met meer dan 50 procent gestegen, ook aangejaagd door het sterke economische herstel uit de coronacrisis. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie klom dinsdagochtend met 0,3 procent naar 118,90 dollar en Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 119,91 dollar per vat.
EU akkoord over 'fatsoensnorm' voor minimumloon
EU-landen moeten voortaan nagaan of hun minimumloon niet achterblijft bij de gemiddelde lonen. Het minimum moet iedere twee jaar bij de tijd worden gebracht, hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement afgesproken. De 'fatsoensnorm' waar hun principe-akkoord naar verwijst ligt een stuk hoger dan die in Nederland en veel andere landen.
EU-landen gaan zelf over de hoogte van het minimumloon en dat loopt nogal uiteen. Nu de stookkosten stijgen en de boodschappen duurder worden hebben ook veel werkenden moeite om rond te komen. Onder andere Nederland heeft een verhoging aangekondigd en Duitsland deed dat onlangs al.
Maar uit het principe-akkoord dat onderhandelaars van het Europees Parlement en van de regeringen van de EU-landen hebben bereikt, vloeit voort dat het nog een stuk hoger moet, zegt Europarlementariër Agnes Jongerius. De PvdA'er vertegenwoordigde het parlement bij het overleg. Ze spreekt van "een duidelijk signaal dat we in Nederland moeten verhogen naar 14 euro", omdat het minimumloon minstens de helft van het gemiddelde brutoloon en 60 procent van het mediaan brutoloon zou moeten bedragen. Lidstaten zouden in het vervolg ook de koopkracht moeten meewegen.
Het akkoord versterkt volgens Jongerius ook de rol van werknemers bij cao-onderhandelingen. Nederland zou bijvoorbeeld een actieplan moeten opstellen om voor elkaar te krijgen dat er meer werknemers onder een cao gaan vallen.